Slovenija
70 ogledov

Plaz Ajdovščina–Predmeja ne miruje

Žurnal24 main
Na ajdovskem območju še vedno grozijo plazovi. Najbolj nevaren je plaz Ajdovščina–Predmeja. Ogledovanje in fotografiranje slednjega je lahko celo smrtno nevarno.

Poveljnik Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač opozarja na številne občane, ki si gredo ogledovat plaz in si ob tem za spomin posnamejo še kakšno fotografijo.

"Zadrževanje na območju plazu je za ljudi smrtno nevarno. Plaz se še zmeraj premika, po plazišču se kotalijo skale, podirajo se drevesa. Lahko tudi pride do nenadnih in hitrih premikov plazu," opozarja Kosmač in dodaja, da je sicer cesta ustrezno zaprta, a dostopa do plazu ne morejo preprečiti.

Kot je Kosmač še povedal za zurnal24.si plaz trenutno ne ogroža prebivalstva, je pa možnost zajezitve potoka Lokavšček, ki teče pod plazom. Plaz se namreč še zmeraj premika in drsi v strugo.

Po mnenju sogovornika je pomembno predvsem to, da teče potok v dveh krakih (vmes je naravni otok). "Strugo levega kraka je sicer napolnil plaz, večina Lokavščka teče torej po desnem kraku. Civilna zaščita občine Ajdovščina bo nadzorovala premikanje plazu in morebitno zajezitev potoka Lokavšček."

V novogoriški občini pa plaz v Šmihelu ogroža dve stanovanjski hiši. Družino iz ene hiše so že izselili med zadnjimi poplavami, iz druge je predvidena selitev jutri. Plaz pa stanovanjsko hišo ogroža tudi v kraju Branik.

"Stanje na vseh naštetih plazovih se lahko samo poslabša zaradi prihajajočih padavin," še dodaja Kosmač.

Bodite pozorni na plazove
Novo deževje, ki ga vremenoslovci napovedujejo za ta konec tedna, bi zaradi razmočene zemlje in nestabilnega terena še lahko povzročil nova plazenja tal.

Po besedah generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Borisa Balanta so zemeljski plazovi ponekod večji, ponekod manjši. "Mislim, da smo jih našteli več kot 200. Pojavljajo se tudi pri Laškem, Celju, nekaj jih je na Koroškem in pri Ajdovščini," pravi Balant in dodaja, da so plazovi zelo različni.

V nekaterih primerih gre samo za zdrs, nekateri pa so večji. Sicer pa lahko v naslednjih dneh po besedah sogovornika pričakujemo, da se bo število plazov povečevalo.

Vse prebivalce ogroženih vasi in zaselkov Balant opozarja, naj bodo pri plazovih previdni. "Da opazujejo okolico, kjer so te razpoke. Da se takoj javi na občinske štabe. Naj se ne gibljejo po območju, kjer so plazovi, ker se brežine lahko hitro zrušijo. Na tem območju naj se ne zadržujejo, če to ni potrebno. Naj ljudje, kolikor se le da, poskrbijo za svojo varnost," še opozarja sogovornik.

Več o trenutnem stanju v državi po poplavah si preberite v tej povezavi. Fotozgodbo uspešnega reševanja vozil pri Zidanem Mostu pa si oglejte v tej GALERIJI. Kakšne težave lahko ta konec tedna pričakujete po državi, pa preverite v tem članku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.