Slovenija
40 ogledov

Plaz odnesel cesto

Vipava se je zdaj že vrnila v strugo.  (Foto: bralka Mojca)
1/9
Žurnal24 main
Vipava se je vrnila v strugo, zemeljski plazovi še naprej povzročajo težave.

Vipava se je do današnjega jutra vrnila v strugo, tako da so lahko gasilci začeli že zjutraj črpati vodo iz številnih poplavljenih objektov v njenem spodnjem toku.

Voda izčrpana iz vseh objektov
Na območju Občine Miren - Kostanjevica, kjer je bilo še včeraj poplavljenih sto objektov, so dobro utečene ekipe, v katerih je sodelovalo več kot 40 gasilcev, začele črpati vodo ob 8. uri zjutraj. Do 14. ure so izčrpali vodo iz vseh objektov. Očiščene so tudi že vse ceste, kot so zgodaj popoldne povedali v štabu CZ Občine Miren - Kostanjevica, pa je ekipam na terenu ostalo le še čiščenje dvorišč pred hišami.

Tudi na območju spodnje Vipavske doline, ki spada pod novogoriško občino, in kjer je bilo včeraj sto objektov poplavljenih, so vodo že izčrpali iz vseh objektov. Očiščene so tudi vse ceste, razen ceste Dornberk–Branik, kjer pri Zelenem gaju še velja delna zapora, saj delavci cestnega podjetja odstranjujejo s ceste material, ki ga je nanesel zemeljski plaz.

Na terenu je bilo v dopoldanskem času okrog 30 gasilcev in nekaj statikov in geologov, ki so si ogledovali razmere na 12 zemeljskih plazovih, med katerimi je največji tisti pri Braniku.

Plaz odnesel cesto
Tudi na ajdovskem koncu težav z naraslo vodo ni več, preglavice pa še naprej povzročajo zemeljski plazovi. Največji problem predstavlja zemeljski plaz, ki je odnesel dobrega pol kilometra državne ceste med Predmejo in Ajdovščino, saj je poleg ceste uničil tudi daljnovod do črpališča za pitno vodo pod Skukom ob izviru Lokavščka, ki z vodo oskrbuje 1500 prebivalcev na Gori.

Kot je povedal poveljnik štaba CZ za severno Primorsko, Samuel Kosmač, so delavci komunalnega podjetja za prvo silo napolnili zbiralnik vode na Gori. Že jutri zjutraj pa naj bi delavci Elektra Primorska do črpališča pripeljali agregat, ki naj bi zadeve vsaj začasno rešil.

Glede na to, da omenjeni plaz še vedno vidno drsi, njegova struktura pa je podobna tisti na Slanem blatu, cestna povezava med Predmejo in Ajdovščino še lep čas ne bo mogoča. V zvezi z višino škode, ki jo je na severnoprimorskem koncu povzročila narasla voda, pa je Kosmač pojasnil, da je še prezgodaj za kakršnokoli oceno.

Sto tisoč evrov ne bo dovolj
V Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, kjer je v soboto zalilo vse prostore v pritličju šole in dijaškega doma, pouk danes poteka normalno. "V soboto smo vse očistili," je povedal ravnatelj zavoda Alojz Likar. "Trenutno pospravljamo pisarne in pomožne prostore, uničene je precej dokumentacije, ki jo je treba prebrati," je pojasnil in povedal, da pouk poteka normalno. Škoda bo po Likarjevih ocenah velika. "Sto tisoč evrov ne bo dovolj," je dejal.

 

Pobesnela Dragonja je odnesla del cestišča na mejnem prehodu Dragonja, ki bo zato zaprt predvidoma tri dni. Promet je preusmerjen na mejni prehod Sečovlje. Vodna ujma je s cestišča odnesla tudi več vozil, na srečo poškodovanih ni bilo.

Fotografije škode, ki jo je za seboj pustila Dragonja, si oglejte v zavihku galerija.

V Kopru mirno
Čeprav je še včeraj na Obali vladalo izredno stanje – dopoldne so bili zaprti vsi mejni prehodi s Hrvaško –, je danes stanje na območju relativno mirno. "Včeraj popoldne se je normaliziralo, danes pa je skoraj normalno," je povedal vodja koprske izpostave centra za zaščito in reševanje Zvezdan Božič. "Popoldne smo čistili do 22. ure, danes pa ni bilo nobene intervencije."

 

Prve ocene škode
V Kopru so sicer že podali prve ocene škode, ki je prizadela obalno območje. Stanje si je po pisanju STA ogledal koprski župan Boris Popovič. Največ škode je sicer po navedbah agencije nastalo na komunalni infrastrukturi, predvsem na cesti proti Bobrom ter med naseljema Babiči in Župančiči, kjer je del ceste odneslo. Močno poškodovana je tudi cesta od Pomjana proti Župančičem, sicer pa je škodo utrpela večina krajevnih cest. Sprožilo se je približno 20 večjih in številni manjši plazovi, dve družini so morali izseliti in jima priskrbeti začasno bivališče, podatke iz občine navaja STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.