Slovenija
67 ogledov

Plaz zasul kočo pod Triglavom

Marica Okršlar, vodja gospodarskega odbora pri Planinskem društvu Gorje, kaže fo
1/12
Žurnal24 main
˝To je za nas hud udarec. Ko stojiš ob koči in gledaš, kar je od nje ostalo, se lahko samo zjokaš,˝ je dejala Marica Okršlar, vodja gospodarskega odbora pri Planinskem društvu (PD) Gorje.

Fotografije, ki jih je posnel turni smučar Franci Ferjan, so jo šokirale, saj je snežni plaz odnesel kočo na Doliču (2.151 metrov nadmorske višine) in jo povsem uničil. ˝Predvidevamo, da se je nesreča zgodila ob sneženju v začetku februarja, ko je zapadlo veliko težkega snega. Plaz naj bi pridrvel s pobočja Kanjevca, natančneje z desnega Čopa,˝ je pojasnila Okršlarjeva.

Kočo je zgradilo PD Gorje in jo tudi upravljalo. Na leto so našteli več kot štiri tisoč nočitev. ˝Za planince je bila zelo pomembna, saj je bila na stičišču iz smeri Pogačnikovega doma, Zadnjice, Planike, Velega polja, Hribaric in Kanjevca. Letos bo veliko pomanjkanje nastanitvenih zmogljivosti, uničenje koče pa je tudi velik finančni udarec za naše društvo.˝ Lansko jesen so zamenjali kritino, kar je društvo stalo več kot 40 tisoč evrov. 

Koče na Doliču ni več. © arhiv PD Gorje

 
Sneg ovira odstranjevanje
Dejansko škodo bodo ocenili, ko bo manj snega. Po besedah Okršlarjeve bodo letos pospravili ruševine in začeli pridobivati dovoljenja za gradnjo nove. Računajo na pomoč Slovenske vojske pri helikopterskih prevozih, ministrstev, Planinske zveze Slovenije (PZS) in na solidarnost planincev. ˝V društvu smo sklenili, da bomo zaprosili za nadomestno lokacijo na Sedlu,˝ je poudarila Okršlarjeva, ki opozarja planince, naj ne plezajo po ruševinah koče, saj obstaja nevarnost, da se nanje poruši kakšen del.

Pomoč je že obljubil Franc Ekar , predsednik PZS, delegacija PZS pa se je srečala s predsednikom državnega zbora Pavletom Gantarjem in ga seznanila tudi s poškodbami snežnih plazov na planinskih objektih, med katerimi je najbolj uničena koča na Doliču. Po besedah Ekarja je že znana tudi škoda na objektih v Logarski dolini in na Poštarskem domu na Vršiču.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.