Slovenija
22 ogledov

Plazovi še vedno grozijo, gasilci črpajo vodo

Zemeljski plaz na pobočju Marka nad Šempetrom pri Gorici CZ severna Primorska/Ervin Čurlič
Popolna zapora poplavljenega cestišča, obvoz zaradi plazu. Reke tudi danes zaradi obilnih padavin narašajo po vsej državi. Sneg ponekod do nižin.

Zaradi razmočenosti terena se je danes po državi usulo več plazov. Podtalna voda je zalivala kleti in ceste, gasilci pa so s protipoplavnimi vrečami s peskom pred podtalno vodo zaščitili več hiš, zlasti v Pomurju pa cela naselja, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zemeljski plaz je nekaj po 8. uri zasul steno stanovanjske hiše v naselju Cuber v občini Ljutomer. Med drugim se je dopoldne tudi usul zemeljski plaz na cesto Kalce-Veliki Trn v občini Krško in na cesto Podvelka-Ribnica na Pohorju, popoldne nekaj pred 16. uro pa na cesto Pišenbreg-Dednja vas v občini Brežice.

Podtalna voda je ogrožala številne objekte, ponekod pa cela naselja, tako Gomilico v občini Turnišče in naselje Radmožanci v občini Lendava.

Podtalna voda je zalila tudi več kleti, tako med drugim v Pomurju in Prekmurju ter na Štajerskem, v Koritnem v občini Bled, v Škofji Loki, v Ivančni Gorici in na Brezovici pri Ljubljani.

Narasla Ščavnica je nekaj po 9. uri ogrožala trgovski objekt v Spodnjih Ivanjcih v občini Gornja Radgona. Gasilci so zaprli lokalno cesto proti Stavešincem in s protipoplavnimi vrečami zajezili dotok vode do objekta.

V Miklavžu v občini Ormož je voda iz bližnjega potoka ob 7. uri zalila gasilski dom, zaledna voda je nekaj pred 11. uro poplavila glavno cesto med Mursko Soboto in Černelavci v občini Murska Sobota, podtalna voda v Veliki Loki v občini Trebnje pa je dopoldne zalila kletne prostore železniške postaje.

V poplavljenem podvozu v Čarmanovi ulici na Ptuju je v dopoldanskih urah obtičalo osebno vozilo. Gasilci so iz poplavljenega vozila rešili štiri osebe ter vozilo potegnili iz vode.

Težave tudi na cestah

Po podatkih Prometno-informacijskega centra je zaradi poplavljenega cestišča na cesti Zameško - Kostanjevica na Krki pri Malencah popolna zapora.

V večjem delu države so ceste mokre, v višje ležečih predelih je zato priporočljiva zimska oprema.

V naslednjih dneh se zaradi praznika pričakujejo čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško.

 

Dež | Avtor: Shutterstock Shutterstock

 

Poplavlja in narašča vedno več rek

Poplavljajo Ljubljanica na Ljubljanskem barju, Krka, Vipava, Drava v spodnjem toku ter reke in manjši vodotoki v Pomurju, pretežno na območju pogostih poplav. Pretoka Ljubljanice in Krke bosta danes naraščali do noči. Ljubljanica lahko v Mostah doseže pretok 240 m3/s, Krka v Podbočju pa okoli 300 m3/s. Reka Vipava je na vodomerni postaji v Mirnu zjutraj dosegla pretok 195 m3/s in se postopno umirja, v zgornjem toku že upada.

V ravninskem svetu Pomurja, Podravja in Posavja je prihajalo do razlivanj zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti vodotokov. Reke Ledava, Ščavnica, Velika Krka in Pesnica se postopno umirjajo, manjši vodotoki na območju Pomurja - Kobiljski potok, Ivanševski potok, Črnec in drugi pa še poplavljajo.

Krka ter reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji bodo danes ponoči še zmerno naraščale, so napovedali. Ljubljanica bo v Mostah dosegla pretok 240 kubičnih metrov na sekundo, Krka v Podbočju pa okoli 300 kubičnih metrov na sekundo.

Poplavljene površine ob rekah in na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo zlasti v Pomurju in Podravju se bodo zadržale še v prvih dneh prihodnjega tedna, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še nekoliko povečale.

Deževalo bo tudi v začetku prihodnjega tedna

Jutri bodo občasno še manjše padavine, po nižinah večinoma kot rahel dež. V torek zjutraj se bodo padavine od juga znova okrepile in do večera v večjem delu Slovenije ponehale. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo, zato bodo razmere ponekod znova zimske.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:48 31.marec 2013.

    Dalmacija in krščanska ljubezen vas željno pričakujeta . Mogoče bomo zažgali tudi vas !http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/anti-eu-kampanja-u-3-dana-2-puta-zapalili-europsku-zastavu-308523