Slovenija
19 ogledov

Plebiscit zgled nacionalne zrelosti

Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Žurnal24 main
Soglasna odločitev volivcev za samostojno državo je pred 20 leti politikom omogočila pospešene priprave na razglasitev samostojnosti. "S plebiscitom smo postali gospodarji svoje usode," je dejal Pahor.

Na plebiscitno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev.

Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Zgled nacionalne zrelosti
Na četrtkovi osrednji proslavi ob današnjem prazniku je predsednik vlade Pahor izpostavil tudi vlogo Demosa na čelu s pokojnim Jožetom Pučnikom, ki je v odločilnem času prvič povezalo demokracijo in državno samostojnost Slovenije. Plebiscit naj zato ostane v kolektivnem spominu kot zgled naše nacionalne zrelosti, je dodal premier.

Kot pravi, se Slovenci nismo osamosvojili, ker smo hoteli prizadeti druge narode. To smo storili zavoljo pravice, da obstanemo kot svoboden narod, ki enako svobodo in uspeh privošči tudi drugim, je poudaril premier.

Predsednik DZ Pavel Gantar pa je na slavnostni seji DZ istega dne dejal, da je plebiscit pomenil točko, po kateri ni bilo več vrnitve in ki je zavezala tudi generacije, ki prihajajo, da ji sledijo.

Na današnji praznik poleg drugih slovesnosti po številnih cerkvah pripravljajo maše za domovino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.