Slovenija
888 ogledov

Plenković Cerarju napisal pismo

Srečanje Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Ljubljani
Hrvaški premier v pismu odgovarja na Cerarjevo pismo.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se je slovenskemu premierju Miru Cerarju v sredo zahvalil za ponedeljkovo pismo, v katerem je Cerar izrazil željo, da nadaljujeta z dialogom.

"Zato izkoriščam to priložnost, da Vas znova povabim v Zagreb, da se na osnovi že opravljenih priprav znova sestaneva v terminu, ki bo ustrezal obema," so vsebino pisma v sredo zvečer objavili na sedežu hrvaške vlade.

Potrdil je, da je dobro seznanjen s slovenskimi stališči o arbitražnem postopku in arbitražni razsodbi, ter izrazil prepričanje, da tudi Cerar pozna hrvaška stališča na to temo.

Ustanovitev komisije

"Vendar nama razlika v izhodiščih ne bi smela preprečevati, da v konstruktivnem vzdušju, v duhu partnerstva in medsebojnega razumevanja najdeva konkretne rešitve, ki bodo v interesu in v korist najinih držav in narodov," je še zapisal. Predlagal je, da na srečanju s Cerarjem razpravljata o vseh odprtih vprašanjih med dvema državama, vključno z vprašanjem meje.

Zemljevid Slovenije po arbitraži Nove karte Slovenija Vlada objavila "vizualizacijo" meje s Hrvaško Interaktivni zemljevid Novi zemljevidi Slovenija Slovenija bo nekoliko manjša

Premier Cerar je v svojem pismu Plenkovića pozval k obnovitvi dialoga, povezanega z iskanjem skupnih rešitev glede implementacije arbitražne sodbe. Predlagal je tudi dogovor o ustanovitvi skupne komisije, ki bi v skladu z določeno mejo začela proces demarkacije mejne črte in proučila praktične rešitve, kjer bi bilo to potrebno. Mejo na morju je sodišče sicer natančno določilo, kar omogoča neposredno implementacijo, je ob tem spomnil Cerar. Kljub temu meni, da bo potreben pogovor glede izvajanja razsodbe v delu, ki se nanaša na območje stika.

Odpoved zadnjega obiska

Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar Zagreb obiskal 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni pred tem odpovedal. Za to se je odločil zaradi Plenkovićevih izjav na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. Hrvaški premier je tam med drugim dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava.

Plenković je sicer v sredo zvečer v pogovoru za komercialno televizijo RTL ob prvi obletnici svoje desnosredinske vlade na vprašanje novinarja ocenil, da Cerar ni bil užaljen zaradi njegovega nagovora v GS ZN.

Cerar in Plenković sta se na kratko sestala v Tallinnu. Kdo bo popustil? Slovenija Plenković po košarici Cerarja prepričeval kar na lesenem stolu

"Kaj bi se zgodilo, če bi se kdorkoli na Hrvaškem čutil prizadetega, ko Slovenija javno reče, da bo blokirala Hrvaški vstop v OECD (Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj)?", je dodal in nadaljeval, da Hrvaška nima refleksa blokiranja sosedov ali iskanja problemov v stališčih drugih držav, temveč refleks dobrososedskega sodelovanja in dialoga.

"Hrvaška je bila prisiljena v arbitražo prisiljena"

Ponovil je še, da je bila Hrvaška leta 2009 prisiljena vstopiti v arbitražni postopek, ker je Slovenija blokirala 14 hrvaških pogajalskih poglavij za vstop v EU. "Vložili smo precejšnja sredstva, angažirali najboljše strokovnjake in vstopili v najboljši veri, a je arbitražo kompromitirala druga stran," je znova izpostavil.

meja Kritične točke Slovenija Kaj pravi sodba arbitražnega sodišča o kritičnih točkah?

Zanikal je trditve, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava. "To je bilo moje sporočilo na zasedanju Generalne skupščine ZN. Na tem položaju sem, da ščitim hrvaške interese in da na tem ključnem zunanjepolitičnem forumu javno povem, kaj je resnica in kaj je hrvaško stališče," je sklenil.

Še enkrat je kot primer dobrososedske prakse izpostavil dogovor s Cerarjem in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem 29. aprila, ki je omogočil prehod s sistematičnega nadzora prometa na zunanjih meja EU na ciljno usmerjen nadzor, kar je prispevalo k rekordni hrvaški turistični sezoni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mirror 16:27 19.oktober 2017.

    Predlagal bi premierju naj pusti to nesrečno arbitražno sodbo že enkrat pri miru. Ta arbitraža je podtaknjeno Pahorjevo gnilo jajce. Če je Hrvaška noče sprejeti, je pač noče in je ne moremo izvesti. Zaradi tega se ne bo podrl svet. ...prikaži več Ostal nam bo Trdinov vrh in vse kopno ozemlje. Če pa imate raje vikende po Istri, pa pojdite v Zagreb.

  • alen04 15:06 19.oktober 2017.

    Golazen od kockastih blokirat povsod kjer je to mogoče. Gnide zahrbtne, marš!!!!! Žalostno je dejstvo, da kljub jasnim signalom golazni precej sodržavljanov rine dol na dopuste. Brez kančka zavednosti so, kar je zelo, zelo žalsotno!!!!

  • kana 10:43 19.oktober 2017.

    Če imaš take prijatelje kot so Hrvati, ne rabiš nobenega sovražnika več.

Sorodne novice