Slovenija
117 ogledov

Ples kurentov se je začel

kurenti
1/13
Anže Petkovšek
Ob polnoči so prvič letos zaplesali, dopoldan pa so že obiskali parlament.

Nocoj ob polnoči so prvič letos zaplesali in zazvonili kurenti, dopoldne pa so že obiskali parlament. "Nocoj točno ob polnoči se je pričel ples kurentov po deželi in svetu. Tradicionalno so se kurenti zbrali na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju," so sporočili s ptujske mestne občine. Po izročilu pričnejo kurenti svoj ples na svečnico, ki simbolizira jačanje luči oz. daljšanje dneva. Tudi kurenti so bitja luči, saj s svojim plesom napovedujejo prihod pomladi, svetlih sil in dobre letine ter odganjajo zimo in zle sile.

Kurentov skok

Vsako leto se na kurentovem skoku zbere več sto kurentov, ki z atraktivnim plesom napovedo prihod pustnega časa. Kurentov skok je postal v zadnjih letih zelo priljubljena prireditev, ki se je Ptujčani in okoličani udeležujejo v lepem številu. "Vsako leto se na kurentovem skoku starejšim kurentom pridružijo tudi mladi, zadnja leta tudi vse več žensk. V preteklosti so si smeli sicer kurentovo opravo nadeti samo neporočeni fantje, danes so kurenti lahko tudi možje, otroci in ženske, kar je nedvomno prispevalo k množičnosti in večji popularnosti ohranjanja te tradicije," so sporočili iz občine.

Obiskali prestolnico

Kurenti in drugi pustni liki s Ptujskega so v skladu s svojim poslanstvom preganjanja zime in vsega slabega skupaj z letošnjim karnevalskim princem Rajkom Jurgecem Bertoldom Draneškim danes že odšli v prestolnico, kjer jih je, kot veleva dolgoletna tradicija, sprejel predsednik državnega zbora Milan Brglez. Princ karnevala je predsedniku državnega zbora predal poslanico ptujskega župana Mirana Senčarja in ga povabil na jubilejno 55. kurentovanje.

"Obisk državnega zbora vsako leta predstavlja enega izmed vrhuncev širjenja pustnega izročila po Sloveniji. Prav tako smo z današnjim obiskom povabili vse prebivalce Ljubljane in okolice, da pridejo karnevalsko vzdušje doživet v prihodnjih dneh na Ptuj," je povedal Branko Brumen, vodja projekta Kurentovanje 2015 in podpredsednik FECC (Evropska federacija karnevalskih mest).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.