Slovenija
28 ogledov

Janša še nič o imenih novih ministrov

Janez Janša po volitvah Saša Despot
Janša poročilo KPK označil za akt politične inkvizicije. "Politično krizo imamo, začela se je včeraj z izstopom stranke iz koalicije."

Premier Janez Janša je dejal, da je za zahtevo DL Gregorja Viranta po svojem odstopu zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) prvič slišal po radiu.

Obremenjujoče poročilo KPK pa je Janša označil za "akt politične inkvizicije, netočno po vsebini in zgrešeno po pravnem smislu".

Ocenil je, da se je ta scenarij pripravljal dlje časa in "posledice so zdaj tu".

Z vsemi topovi na Viranta

Janša je Virantovo delovanje ostro kritiziral: "Na sestanku, ki je sledil, je bil predsednik DL Virant zelo agresiven." Po Janševih besedah pa naj bi najprej zanikal, da je bil predhodno seznanjen s poročilom. Glasovanje o zaupnici je instrument v rokah premierja in ne nekaj, o čemer bi odločali koalicijski partnerji, poudarja Janša. Virantov pristop je označil za enakega tistemu, ki ga je v prejšnji vladi ubral Gregor Golobič.

Se je pa po drugi strani ministroma iz DL Janezu Šušteršiču in Senku Pličaniču zahvalil za "delo in korektno sodelovanje".

"Žalostno je, da so nekatere stranke ujetniki ravnanj, ko nekateri posamezniki po enem letu mandata začnejo gledati le javnomnenjske ankete," pravi Janša in dodaja, da  v primeru DL ne gre za kaprice stranke, ampak predsednika te stranke.

Na vprašanje, kdo bodo naslednji ministri, ni odgovoril z imeni: "Ko se bo z odstopi seznanil državni zbor, boste seznanjeni z nadaljnjimi koraki."

Predčasne volitve preveč razvlečene

Janša se je opredelil proti predčasnim volitvam zaradi predolgih postopkov in ker "ni nobenih garancij, da bi volitve prinesle kakšno boljšo situacijo".

Vidi dve konstruktivni rešitvi. Prva je dogovor o spremembi volilnega sistema, ustave, za vmesen čas pa bi morali doseči dogovor za ključne projekte. Nato pa bi izpeljali volitve, "na katerih lahko volilci pričakujejo rezultat, ki bo dal stabilno vlado". Druga možnost pa je konsktruktivna nezaupnica: "Tisti, ki so povzročili krizo, so to dolžni storiti. Naj zberejo deset podpisov in vložijo konstruktivno nezaupnico. Naj tisti, ki so najbolj priljubljeni, nase prevzamejo odgovornost in izvršilno oblast".

Predčasne volitve v mandatu Pahorjeve vlade so sicer podprli, ker "se tista vlada ni bila sposobna resno spopasti z izzivi gospodarske krize". Znova je ponovil, da SDS nima težav s tem, da bi prešla v opozicijo in bi vlado sestavil nekdo drug.

"Slovenija ima trenutno vlado s polnimi pooblastili in tako bo ostalo," je poudaril Janša.

Ministra še opravljata tekoče posle

Minister za pravosodje in javno upravo iz vrst DL Senko Pličanič je predsedniku vlade že podal odstopno izjavo, pri čemer bo tekoče posle opravljal še naprej.

Na vprašanje novinarjev, kakšen se mu zdi razumen čas, v katerem bi lahko še opravljal tekoče posle ministra, je po navedbah STA dejal, da se mora ta položaj čim prej razrešiti. "Našemu izstopu iz koalicije bodo najbrž sledili tudi drugi, in v takem stanju vlada ne more normalno delati."

Na vprašanje novinarjev, ali bi moral Janša razmisliti o predlogu glasovanja o zaupnici, je odgovoril, da se bo premier o tem, kaj bo naredil, odločil sam. Znano je sicer, da se DL zavzema za predčasne volitve. Premier je že prejel tudi odstopno izjavo ministra za finance Janeza Šušteršiča.

Bo pa morda odhod iz koalicije danes napovedal tudi Desus, medtem ko bodo v SLS še počakali.

Komentarjev 34
  • nina 07:54 25.januar 2013.

    Ja se vidi,da smo postali druga Švica mamo pa res dobre voditeljeda so vsi drugi krivi samo oni se smilijo sami sebi.Državo uničujejo z namenom ,ker če bi hoteli bi nam bilo že bolje.V Sloveniji ni bilo krize to so ...prikaži več jo kar naši tajkuni vstvarili s pomočjo političnih botrou.

  • graff 07:34 25.januar 2013.

    ,,JJ,,POGLEJ SE V OGLEDALO!!!!http://www.dnevnik.si/mnenja/pisma-bralcev/odprto-pismo-predsedniku-vlade-janezu-jansi

  • krtina 06:38 25.januar 2013.

    kloboTi si primer SDs ideologije. Majhen skrit fašist - ki bi v primeru priložnosti - in teme že pokazal svojim nasprotnikom. Tako so počeli tvoji črnosrjačniki pred dobre pol stoletja.