Slovenija
45 ogledov

Pličaničeva navodila, kako odpuščati

senko pličanič Benjamin Kovač
Reorganizacija. Javni uslužbenci najprej za en mesec na interni trg, nato na zavod. “Vzorec” odpovedi kar javno objavljen na spletni strani ministrstva

V senci pogajanj o plačnih rezih in rebalansu se je v javni upravi v ponedeljek uradno začela reorganizacija. Minister Senko Pličanič je tako ministrskim kolegom poslal 19-stranski dokument z naslovom Postopek reorganizacije. V dopisu jim razložil, da reorganizacija pomeni preveriti tudi “število in strukturo delovnih mest v organih”, ter dodal, da sprememba števila in strukture delovnih mest lahko “vpliva tudi na potrebno število javnih uslužbencev”.

Med gradivi, ki so od ponedeljka javno objavljena na spletni strani ministrstva za javno upravo (MJU), pa sta tudi že “vzorca”, kako javnega uslužbenca obvestiti o redni odpovedi delovnega razmerja iz poslovnih razlogov in kako napisati sklep o odpovedi.

Iz prvega vzorca je razvidno, da bodo pred pošiljanjem teh obvestil vsa ministrstva sprejemala akt o notranji organizaciji in sistemizaciji. Šele z dnem uveljavitve akta bo mogoče uslužbenca obvestiti, da je bilo njegovo delovno mesto ukinjeno. V obvestilu bo poleg tega navedeno, s katerim dnem je uvrščen na tako imenovani interni trg dela. A že v obvestilu bo pisalo tudi, da bo, če delavca ne bo mogoče v enem mesecu premestiti na ustrezno delovno mesto, sledila redna odpoved delovnega razmerja.

Podlaga ZJU in ne ZDR

Iz navodil za reorganizacijo je razvidno še, da se za odpoved delovnih razmerij ministrstva ne bodo oprla na zakon o delovnih razmerij (ZDR), ampak zakon o javnih uslužbencih (ZJU). Ta v 156. členu namreč določa: “Javnemu uslužbencu lahko delovno razmerje preneha ali pa je premeščen na delovno mesto, ki ne ustreza njegovemu nazivu, zaradi zmanjšanja obsega javnih nalog, privatizacije javnih nalog, iz organizacijskih, strukturnih, javnofinančnih ali podobnih razlogov (v nadaljnjem besedilu: poslovni razlog).”

Ves postopek reorganizacije do vročitve sklepa o odpovedi delovnega razmerja bo potekal v devetih korakih. Ti so natančno opisani v Pličaničevih navodilih; tudi ta so na spletni strani MJU. Tako bo treba denimo predlog akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest poslati sindikatom v mnenje. Akt pa bo mogoče sprejeti tudi, če bodo sindikati temu nasprotovali, je razbrati iz navodil za reorganizacijo.

Komentarjev 10
  • KOJAK 23:05 09.april 2012.

    ...da ne boš dočakal prazne vrtce, ker bodo vsi starši brezposelni in bodo sami pazili na otroke. Dejstvo je da mora JU deliti krizo z realnim sektorjem... odpuščanja, zmanjšanja plače vse to je že 3 leta vsakdanjih v gospodarstvu, zdaj naj bo še v JU.

  • xy 21:27 09.april 2012.

    Ja zdravnik, medicinska sestra, vzgojiteljica, gasilec, policaj res sami poklici, katere bo gospodarstvo kar posrkalo?

  • xy 21:23 09.april 2012.

    no komaj čakam reakcijo vseh tistih, ki podpirajo zmanjšanje plač v JU oz. odpuščanja. Še posebno takrat, ko v gospodarstvu nebodo mogli iti v službe, ker bodo vrtci samo še za izbrance, ko nebo podaljšanega varstva v šolo in bodo ...prikaži več morali delovna mesta zapustiti že najmanj pol ure pred koncem delovnega časa. Groza me je ko se bo kdo v gospodarstvu pri delu poškodoval pa nebo zdravnika, medicinske sestre ali strežnice da bi ga negoval. S kakšnim občutkom bo delavec v gospodarstvu spustil svojega otroka v šolo, v bližini pa bo videl dilerje, ki ponuja drogo njegovemu otroku policaja pa nebo saj že sedaj zapuščajo JU. Pa še ogoromno je takih poklicev v JU ki jih gospodarstvo za nemoteno delo še kako potrebuje. Tudi pri izdaji potnih listov, vozniških in drugih dokumentov bo potebno čakati še dalj kot sedaj in zato bomo potrebovali še kakšen dan dopusta, saj JU ne potrebujemo po 15.oo uri. Na koncu pa bo naše tako konkurenčno gospodarstvo lahko prodajalo le samemu sebi oz. za skodelico riža