Slovenija
8 ogledov

Pluton zardeva

Pluton s posebnimi svetlimi hladnimi predeli. Žurnal24 main
Zaradi velike oddaljenosti je bila površina Plutona vedno zavita v skrivnost, zdaj pa je vesoljski teleskop ujel nenavadne posnetke.

Nasini strokovnjaki so ugotovili, da majhen planet Pluton, ki je na robu našega sončnega sistema, vedno bolj spreminja barvo. Podobe, ki jih je zabeležil vesoljski teleskop Hubble, kažejo, da je planet za petino bolj rdeče barve, kot je bil nekoč.
 
Sprememba barve naj bi bila posledica sprememb ledene površine, saj planet prehaja v novo fazo svojega kroženja, ki je dolgo kar 248 let. Zamrznjen dušik na severu je svetlejši, na jugu pa temnejši. "Led se topi na obsijani strani, na drugem polu pa potem znova zamrzne," so povedali strokovnjaki.

Pritlikavi planet je manjše nebesno telo, ki kroži okoli Sonca in ima zadostno maso, da zaradi lastne gravitacije premaga toge materialne sile in s tem privzame hidrostatično ravnovesno (približno okroglo) obliko. Potrjeni pritlikavi planeti v našem osončju so poleg Plutona še Cerera, Erida, Makemake in Haumea.

Nekateri astronomi so nad spremembami zelo presenečeni. "Gre za veliko presenečenje, ko vidimo, da se te spremembe tako hitro pojavljajo in da so tako velike. To je brez primere," je povedal raziskovalec Marc Buie.

Do leta 2006 je Pluton veljal za deveti in najbolj oddaljen planet od Sonca, zdaj pa ima status pritlikavega planeta. V primerjavi z drugimi osmimi planeti je izjemno majhen, njegov premer je le 2.360 kilometrov. Je celo manjši od nekaterih lun.

Rdeča barva pa naj ne bi imela večjega vpliva na temperaturo, ki je na površini Plutona izjemno nizka – giblje se okoli 230 stopinj Celzija pod ničlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.