Slovenija
71 ogledov

Po 15. juniju spremenjene cene gostovanj v EU

Pametni telefon Profimedias
Od 15. junija letos boste za telefonske klice, SMS je in prenose podatkov, ki jih boste opravili v državah EU, plačali enako ceno, kot, če bi to počeli v Sloveniji. Ugodnost je namenjena tistim, ki občasno potujejo po EU, zato bodo operaterji imeli možnost preverjanj in sankcioniranj.

"Po 15. juniji bodo vsi državljani EU lahko potovali znotraj EU in ne bodo dodatno plačevali za telefonske klice, SMS sporočila ali brskanje po googlu, uporabo zemljevidov za iskanje najbližje picerije ... Torej, potovali bomo lahko po Evropi brez dodatnih stroškov za telefone," pojasnjuje poročevalka v Evropskem parlamentu Miapetra Kumpula-Natri (S&D).

Stroški klica se bodo odštevali od količine v paketu

Če na primer v svoji državi plačujete mesečni paket minut, sporočil SMS in podatkov, se vam bodo vsak govorni klic, sporočilo SMS in seja prenosa podatkov, ki jih opravite na potovanju v EU, brez dodatnih stroškov odšteli od količin v paketu, kot če bi bili doma.

"Uporabnikom, ki praviloma vključujejo večje količine zakupov v domačem omrežju in tem, se bo z naslova regulacije količina iz domačih zakupov omogočila tudi v EU. Torej bodo ti uporabniki na boljšem, saj bodo lahko brez dodatnih stroškov (v okvirih pravične rabe) uporabljali storitve iz nacionalnih paketov tudi v EU," potrjujejo na A1. Vsebine novih pogojev gostovanja ter morebitno novo ponudbo bodo operaterji razkrivali v prihodnjih tednih.

"Tudi podatkovni promet bo brezplačen, omejili vas bodo le pri veliki porabi. Zato vam odsvetujem, da med potovanjem nalagate filme, kakšen video pa z lahkoto," dodaja Kumpula-Natri.

Kar bo v državi EU brezplačno, bo v državi nečlanici stalo 9900 evrov

"Če potujete iz Francije ali denimo iz moje Finske v Srbijo ali na Hrvaško. Kakšna je razlika? Ena država je članica EU, druga ne. Torej, če država ni članica EU, cene oblikuje trg brez kakršnih koli regulacij. Na Hrvaškem bo enega GB podatkov brezplačen, v sosednji Srbiji pa vas bo to stalo   9900 evrov. To je glavna razlika," je nazorna poslanka Miapetra Kumpula-Natri.

Do pocenitve cen gostovanj prihaja zaradi ukrepov Evropske komisije in Evropskega parlamenta, ki sta določila najvišje dovoljene veleprodajne cene, torej cene, ki si jih operaterji v različnih državah medsebojno zaračunavajo.

"Za družbo Telemach izenačitev cen pomeni izgubo določenega dela prihodkov, uporabnikom pa prinaša pozitivne spremembe," pravijo pri slovenskem mobilnem operaterju.

Kako preprečiti zlorabe?

Evropska komisija je sprva predvidela, da bi bila storitev izenačenih cen v tujini in doma, da bi se izognili zlorabam, omejena na 90 dni, nato pa so sprejeli regulativo, ki določa, da mora stranka v obdobju zadnjih štirih mesecev imeti pretežno prisotnost oziroma porabo v domačem omrežju, sicer se šteje, da krši pravila tako imenovane pravične rabe. "S tem ukrepom želi regulator zagotoviti, da bi se mobilne storitve v gostovanju uporabljale v skladu z namenom, se pravi za občasna potovanja v tujino. Namen regulacije namreč ni trajna uporaba v gostovanju," pojasnjujejo v podjetju A1 (nekdanji Si.mobil).

Svojo politiko pravične rabe, s katero naj bi preprečili zlorabe, kot je sistematična preprodaja poceni SIM kartic za trajno uporabo v drugih državah, morajo opreterji do konca meseca aprila priglasiti nacionalnem regulatorju (AKOS). 

Operater lahko zahteva dokaze

V nasprotju s "pravično rabo" bi bila tako denimo, če bi naročnino za mobilni telefon sklenili v državi, kjer so cene nižje, telefon pa uporabljali doma. "Načeloma da, a bodo v tem primeru kršeni pogoji pravične rabe, ki se v skladu z regulacijo sankcionirajo s pribitki," pravijo na A1. Operater lahko stranko pozove, da predloži dokaze o trajni vezanosti na državo članico EU, iz katere izvira operater.

Samodejna prijava v domače omrežje

"Tako naročniškega razmerja za mobilne storitve ne bo možno skleniti v državi EU, kjer so domače maloprodajne cene nižje od cen v matični državi, v kateri bi naročnik te storitve dejansko uporabljal kot gostujoči uporabnik tujega operaterja. To pomeni, da uporaba SIM-kartice domačega (recimo slovenskega) operaterja za trajno gostovanje v državah EU (na primer v Nemčiji) ne bo možna. Ko se uporabnik z gostovanja vrne v domovino, se mobitel samodejno prijavi v omrežje domačega operaterja, s čimer se gostovanje v omrežjih tujih operaterjev prekine," pojasnjujejo na Telekomu.

Kaj pa dnevni migranti na delo čez mejo?

Operaterji lahko od uporabnika zahtevajo, da dokazuje tako imenovane trajne vezi, zaradi katerih je pogosto v tujini, kot sta denimo delovno razmerje ali študij.

Tistim, ki se vsakodnevno vozijo na delo čez mejo, teh težav naj ne bi imeli. "Vsak dan, ko se uporabnik nahaja v domačem omrežju, ne glede na to, ali se ta dan nahaja tudi v gostovanju, se šteje v celoti kot dan v domačem omrežju," pojasnjujejo na A1.

Če je v štirih mesecih dva meseca v tujini, uporabnik dobi opozorilo

Če uporabnik v štirih mesecih več kot dva meseca preživi v tujini in je njegova poraba v tujini višja kot doma, mu lahko operater pošlje opozorilo. Uporabnik bo imel na voljo dva tedna, da pojasni situacijo, če pa bo še naprej v tujini, mu bo operater zaračunal pribitek v višini veleprodajne cenovne kapice.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.