Slovenija
27132 ogledov

Po 24 urah boste čutili posledice

avtocesta Žurnal24 main
Ukrepali bodo na vaše stroške.

Niše na avtocestah ali hitrih cestah so sestavni del ceste, ki pa je namenjen vzdrževalcem avtocest in hitrih cest ter uporabnikom v primeru začasnih odmikov pokvarjenega vozila z vozišča avtoceste oz. hitre ceste.

"Če med rednimi dnevnimi pregledi avtocest in hitrih cest ugotovimo, da je osebno vozilo z registrskimi tablicami 24 ur parkirano v odstavni niši, smatramo ta primer kot zapustitev vozila s strani znanega lastnika na neustreznem mestu in preko pristojnega regionalnega nadzornega centra Dars d.d., v čim krajšem možnem času naročimo odvoz takšnega vozila iz niše s strani našega pogodbenega pooblaščenega izvajalca teh odvozov, in sicer na njegovo varovano parkirišče," takšne primere opisujejo na Darsu. "O dogodku obvestimo tudi Policijo (OKC) in jim posredujemo podatke o vozilu, vključno z registrsko številko."

Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da "je 'zapuščeno vozilo' motorno ali priklopno vozilo, parkirano na javni cesti ali na nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet ali na drugi javni površini, ki ni namenjena prometu vozil in nima registrskih tablic ali ni registrirano več kot 30 dni in ni nerabno ali zavrženo motorno vozilo, ki mu je življenjska doba iztekla zaradi poškodb, starosti ali drugih razlogov in je zaradi tega postalo odpadek po merilih iz predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki." Takšno vozilo se lahko po treh mesecih uniči ali proda. Globa za nepravilno parkiranje je med 40 in 80 evri. 

Tako puščeno vozilo se odstrani na stroške lastnika. Dodatne težave nastanejo, ko lastnika ni možno najti ali je neodziven. Lastnikov največkrat ne izsledijo predvsem v primerih osebnih vozil s tujimi registrskimi tablicami. V takem primeru stroške odvoza nosi Dars kot upravljavec avtocest in hitrih cest. Vsi postopki iskanja in oglobljenja lastnika so v izključni pristojnosti policije. 

"Takšni dogodki zapustitve vozila v odstavni niši so izjemno redki in ne predstavljajo omembe vrednega problema pri izvajanju upravljanja in vzdrževanja naše avtocestne mreže," pravijo na Darsu. Pred kratkim se je takšen primer zgodil na dolenjski avtocesti, ko je vozilo s tujimi registrskimi tablicami ostalo v eni od odstavnih niš.

V tistem primeru je operativna ekipa ravnala enako kot v primeru zapustitev v območju avtocestnih počivališč, kjer na vozilo dajo obvestilo pred odvozom in s tem dajo lastniku možnost, da sam odstrani vozilo v treh dneh. Vozilo so nato odstranili, ob tem pa dodajajo, da v omenjenem primeru tako zapuščeno vozilo ni imelo vpliva na varnost, prevoznost in pretočnost prometa na omenjenem odseku.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4