Slovenija
37 ogledov

Po 36 letih bo Makalu spet slovenski

Zahodna stena Makaluja je izziv za najizkušenejše himalajce. (Foto: Marko Prezel Žurnal24 main
Slovenci znova v Himalajo. Pod vodstvom Marka Prezlja se danes proti osemtisočaku Makaluju odpravlja mednarodna alpinistična odprava, katere cilj je tudi tri tisoč metrov visoka zahodna stena.

Odpravo na peti najvišji vrh sveta (8.463 metrov) poleg prekaljenih himalajcev Marka Prezlja in Borisa Lorenčiča sestavljajo še Rok Blagus, Luka Lindič in ameriški zdravnik Scott Boughton.

Po aklimatizaciji na Mera Peaku bodo člani odprave nadaljevali pot do baznega tabora Mera Peaku na višini 4.800 metrov, kamor morajo s pomočjo nosačev znositi tudi vso hrano in opremo. Ključni del odprave se bo odvijal v drugi polovici maja, ko bodo v alpskem slogu z različnih smeri naskakovali vrh gore, ki je sicer zelo "drznih oblik".

"Glavni cilj je prebiti se na vrh gore po alpskem stilu," je Prezelj pojasnil za Žurnal24. "Najbolj atraktivna je poleg južne zahodna stena, čez katero se je alpinistom na vrh doslej uspelo prebiti le po dveh smereh, a po obeh na klasičen ekspedicijski način z nategovanjem vrvi in postavljanjem taborov. Mi želimo vrh osvojiti po alpskem stilu, kar pomeni, da vzameš nahrbtnik, spakiraš vanj, kolikor potrebuješ, greš v goro in prideš nazaj," je dodal.

"Nikakor se ne bomo zaleteli v goro, konkretne cilje si bomo postavili, ko bomo enkrat pod njo in si bomo ogledali razmere, veliko pa je seveda odvisno tudi od vremena in zdravja."

Prezelj meni, da je za alpski slog zahodna stena velik izziv. Ekspedicijsko osvajanje gore je po njegovem preživeto in ne gre skupaj z modernim alpinizmom, kjer se uporabi dodatni kisik le v medicinske, fiksne vrvi pa le v reševalne namene.

Prezelj je zahodno steno Makaluja poskušal preplezati že leta 2008, a je moral zaradi orkanskega vetra, padajočega kamenja in ledu odnehati. Je pa takrat skupaj z Američanoma Stevom Housom in Vinceom Andersonom v prvenstveni smeri preplezal Makalu 2, bližnjega sedemtisočaka. "Tja grem s spoštovanjem. Toda če ne greš, ne moreš niti poskusiti, to je kot igranje lota, če ne kupiš srečke, ne moreš dobiti glavnega dobitka. Nekdo, ki je kupil srečko, na koncu zmaga," je dodal.

Med morebitnimi cilji odprave so poleg osvojitve vrha tudi južna stena in zahodni steber. Odprava se bo zaključila 2. junija.

Zgodovinski vrh za Slovence
Makalu je prvi osemtisočak sploh, na katerega so se vzpeli Slovenci. To je dvajset let po francoski osvojitvi vrha 6. oktobra 1975 uspelo Stanetu Belaku - Šraufu in Marjanu Manfredi - Marjonu. V naslednjih petih dneh so na vrh prišli še Janko Ažman, Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj, Ivč Kotnik in Janez Dovžan. Od takrat pa do danes so se gore lotili le še trije slovenski alpinisti, a nobeden ni več osvojil vrha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.