Slovenija
23 ogledov

Po 50 letih bi novega

Če se bodo odločili za obnovo zdajšnjega objekta GRC, združitev vseh služb zašči Žurnal24 main
Gasilsko-reševalni center. V novem bi združili vso zaščito in reševanje.
Novi poveljnik

Za še več znanja. Janez Miklič, novi poveljnik novomeških poklicnih gasilcev, si bo, kot pravi, prizadeval predvsem za še večjo strokovnost enote v celotnem spektru zaščite in reševanja: “To pomeni predvsem naložbe v znanje.

Zdajšnja stavba gasilsko-reševalnega centra (GRC) na Seidlovi cesti v Ločni, zgrajena leta 1962, je dotrajana in po besedah Igorja Perhaja, direktorja GRC, so stroški njenega vzdrževanja, ogrevanja in bivanja v njej visoki, ekonomsko niti najmanj upravičeni.

Odločiti se bomo morali med prenovo zdajšnjega objekta in med zidavo novega. Bolj se sicer nagibamo k slednji, saj bi želeli pod eno streho združiti tako gasilce kot reševalce in center za alarmiranje, torej vse, ki se ukvarjajo z zaščito in reševanje,” pravi Perhaj.

Denarja še ni
A načrti so, kot dodaja Perhaj, dolgoročni, saj denarja za prenovo ali novogradnjo še ni zagotovljenega: “Naše načrte bo treba uvrsti še v načrte našega ustanovitelja, to je Mestna občina Novo mesto, če bi govorili pa o novogradnji oziroma združevanju vseh služb, pa tudi v načrte uprave za zaščito in reševanje na državni ravni.

V primeru, da bi ostali v zdajšnji stavbi, pa bi bilo tej treba vsaj zamenjati okna, jo izolirati, prenoviti inštalacije in urediti dvorišče.

Poslovanje boljše

Težav v poslovanju kot pred časom GRC, kot pove Perhaj, nima več. “Lani smo imeli okoli milijon in pol evrov prihodkov, kar je za deset odstotkov več kot leto prej, odhodkov pa za tri odstotke manj. Povečanje gre predvsem na račun lastne dejavnosti, ki jo ponujamo trgu, zmanjšanje pa na račun reorganizacije in racionalizacije, a ne manjše varnosti,” pojasnjuje Perhaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.