Slovenija
20 ogledov

Po 60-vatne le še do konca meseca

Klasične žarnice bodo že prihodnje leto na območju EU začele ugašati, namesto nj Žurnal24 main
Le še do konca meseca je znotraj EU dovoljena proizvodnja 60-vatnih žarnic z žarilno nitko. Slovenski kupci že navalili na trgovine, zaloge počasi kopnijo.

"Zgolj en kupec nam je pobral vso zalogo," so nam povedali v trgovini Merkur v ljubljanskih Vižmarjah. Še pred koncem meseca sicer pričakujejo novo pošiljko.

V kranjskem Obiju so se pred  koncem dovoljene proizvodnje najbolj popularnih žarnic dobro založili. "Nekateri jih že kupujejo na zalogo, mnogi pa še ne vedo, da bodo kmalu prepovedane, zato pravi naval še pričakujemo," so nam povedali. Trgovine bodo lahko po 1. septembru žarnice prodajale do izpraznitve zalog.

Vsako leto jih sveti manj

Kot smo v zadnjih dveh letih že navajeni, se v skladu z direktivo EU s septembrom izvede prepoved prodaje ene od kategorij žarnic – po stovatnih leta 2009 in 75-vatnih lani bodo letos prepovedane najbolj prodajane 60-vatne. Prihodnje leto pa ne bo več mogoče kupovati žarnic na nitko, močnejših od 25 vatov.

Izberite pravo

Andrej Mohar iz društva Temno nebo pozdravlja spremembe, ki v pokoj za vedno pošiljajo znameniti Edisonov izum. Pri tem pa priporoča, naj uporabniki pred izbiro novih žarnic premislijo, za kaj jih bodo potrebovali. LED svetloba denimo ne sodi v kopalnice, saj njihov svetlobni spekter za takšen prostor ni ugoden in je v določeni meri celo škodljiv za telo. Za prostore, kjer svetlobo potrebujemo krajši čas, Mohar priporoča halogenske žarnice, ki so cenovno primerljive obstoječim na žarilno nitko, v prostorih, kjer luč gori dlje časa, pa naj svetijo sijalke, ki za polno moč delovanja potrebujejo nekaj deset sekund.

Komentarjev 3
  • McClain 23:04 22.avgust 2011.

    Nekoc bo moral se kdo zracunat, da z vsakim avtom pridelujemo okrog 200w nepotrebne elektricne energije, zato da si svetimo pri soncu. In to- iz bencina jo pridelujemo. Ce malo zracunas vse avtomobile na slo. cestah, ugotovis da je to ...prikaži več blizu 10% termoelektrarne Sostanj. Kozlarija prve vrste. Da ne govorim koliko zarnic smo porabili za svetenje po soncu

  • Andrej Eling 18:17 22.avgust 2011.

    Zopet se panika ustvarja, da bi trgovci zaslužili. Greš izven EU pa tam kupiš.

  • robih 18:03 22.avgust 2011.

    "Vsako evropsko gospodinjstvo naj bi s prehodom na halogenske žarnice, sijalke ali LED svetila privarčevalo do 177 evrov"Me prav zanima kako so to izračunali. Verjetno niso upoštevali razlike v ceni sijalke. Če kupiš cenejšo sijalko je tako in tako ...prikaži več zanič in še bolj onesnažuje, ko jo odvržemo. Ta boljše pa so občutno dražje.