Slovenija
64 ogledov

Po Bledu tečejo koktajli

Barmani na Bledu
1/9
Žurnal24 main
Mojito, cuba libre ali bloody mary? Na Bledu se te dni cedi od koktajlov, saj v gorenjskem biseru poteka 33. mednarodni pokal barmanov.

Vrhunski slovenski in tuji barmani so se zbrali na Bledu, kjer se je pričelo dvodnevno mednarodno tekmovanje v mešanju pijač. Barmani v različnih tekmovalnih kategorijah prikazujejo svoje spretnosti, srečanje pa je tudi priložnost za opozorila o težavah v njihovem in ostalih gostinskih poklicih.

FOTOGRAFIJE SI OGLEJTE V GALERIJI.

Slovenski barmani so med najboljšimi na svetu, saj so osvojili že številne mednarodne nagrade in priznanja. Vsako leto se izšola tudi okrog 60 novih barmanov, ki svoje srednješolsko znanje gostinstva nadgradijo z dodatnimi kvalifikacijami in pridobijo peto stopnjo izobrazbe.

Sam poklic je sicer nadvse zanimiv in kreativen, je zagotovil Miran Brlogar - barman v hotelu Golf, kjer poteka letošnje tekmovanje.

Barmani pogosto niso le mešalci pijač, ampak tudi vir informacij za svoje goste.

V slovensko društvo barmanov, ki so večinoma moški, le 20 odstotkov je žensk, trenutno šteje okrog 100 članov, med katerimi jih je okrog 40 aktivnih. Ti opažajo, da so se trendi pri priljubljenosti pijač v zadnjih letih močno spremenili.

Tako gredo najbolj v promet koktajli z malo alkohola in veliko svežega sadnega soka.

Vendar pa se kljub številnim delovnim mestom, ki so jim v barih, hotelih in restavracijah na voljo po Sloveniji, mnogi raje odpravijo v tujino, kjer se plače barmanov začnejo pri 2500 evrih, v Sloveniji pa končajo pri 1100 evrih.

Premalo interesa
Kot je pojasnil predsednik Društva barmanov Slovenije Aleš Ogrin, delodajalci postavljajo vrednote in znanje na nižje mesto od poceni delovne sile. Zato pogosto gostinska dela opravljajo za to nešolani ljudje, ki so pripravljeni delati za manj denarja.

Ogrin meni, da bi bilo potrebno dodati neko vrednoto gostinskim poklicem, saj se zaradi tega ter zaradi pogostega dela ponoči, ob nedeljah in prazniki, tudi mladi le stežka odločajo za šolanje v stroki.

Pomanjkanje interesa se je pokazalo tudi pri današnjem mednarodnem tekmovanju za 33. Pokal Bleda.

Tekmovanja dijakov so se namreč udeležile le štiri slovenske srednje šole za gostinstvo in turizem s skupaj 20 dijaki, dve pa se zaradi premajhnega interesa dijakov tekmovanja nista udeležili.

"Nad tem se moramo zamisliti. Če ni interesa med mladimi, to pomeni da ne bo barmanov, natakarjev in kuharjev, kar zna biti čez leta nacionalen problem,"
je opozoril Ogrin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.