Slovenija
56 ogledov

Po bodečo žico na Poljsko

Pince Anže Petkovšek
Da slovenske oblasti razmišljajo o postavitvi "tehničnih ovir" na meji, je zdaj že jasno. Neuradno naj bi Slovenija bodečo žico že naročila, kmalu naj bi prispela s Poljske.

O begunski krizi in razmerah na hrvaško-slovenski meji bodo ta teden razpravljali tudi poslanci in poslanke. Razpravo s priporočili glede razmer in ukrepanja v begunski krizi so zahtevali skupina poslancev SDS in NSi ter dva poslanca poslanske skupine nepovezanih poslancev. Načrtovana je bila za danes, a ker čakajo še na mnenje predsednika republike Boruta Pahorja, so razpravo prestavili na jutri.  

Predlagatelji menijo, da je vlada sicer pričakovan val migrantov pričakala povsem nepripravljena in ji med drugim priporočajo, da med prednostne ukrepe uvrsti zagotavljanje varnosti ljudi.

Slovenija naj bi ograjo naročila na Poljskem

Predsednik vlade Miro Cerar očitke zavrača, skrbi ga pa dejstvo, da se dotok beguncev v Slovenijo ne omejuje, ampak občasno še krepi. Če se bo nadaljeval velik val migracij, se lahko Slovenija kmalu sooči z neobvladljivim številom migranotv, še posebej, če bosta Nemčija in Avstrija omejili njihovo sprejemanje, zato Cerar ne izključuje postavitve tehničnih ovir in ograje ter obenem poudarja, da ne gre za zapiranje meje, ampak le povečanje nadzora.

PREBERITE ŠE:

Časnik Delo, ki se sklicuje na neuradne informacije, medtem poroča, da je Slovenija na Poljskem že naročila bodečo žico, prva pošiljka pa naj bi v državo prišla kmalu. Na vladi jim informacij niso ne potrdili ne zanikali. 

Z 250 na 500 pomožnih policistov

Medtem ko so poslanke in poslanci razpravo o varnostni situaciji na meji prestavili na jutri, pa bodo že danes odločali o širjenju nabora pomožnih policistov, predvidoma pa tudi o zavrnitvi referenduma o zakonu o obrambi. 

Vlada namreč predlaga spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim se dviguje dovoljena starost sodelujočih v pomožni policiji na 60 let. 

Na notranjem ministrstvu računajo, da bodo na ta način lahko angažirali nekatere policiste, ki so morali zaradi Zujfa zapustiti policijo. 

Policija, sprejemni center Brežice | Avtor: M. K. M. K.

"To pomeni, da bomo dobili nekaj zelo dobrih policistov, ki bodo imeli vsa pooblastila, so usposobljeni in imajo potrebna znanja," je na eni od novinarskih konferenc ob begunski krizi povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic

Trenutno imajo na razpolago 250 pomožnih policistov, številko pa naj bi v prvi fazi po sprejetju zakona povečali na 500. 

Tudi o zavrnitvi referenduma

Odločali bodo tudi o tem, ali naj zavrnejo razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi. Dopolnitev zakona namreč vojski pri varovanju meje podeljuje dodatna pooblastila, saj sedaj vojska svoje naloge lahko opravlja le v prisotnosti policije. 

"Nova pooblastila jim bodo omogočala predvsem, da bodo določene naloge, zlasti na obmejnem področju, opravljali samostojno," je pojasnil Šefic. "Lahko bodo patruljirali, opazovali, napotovali na druge točke, omejevali gibanje, in sodelovali pri upravljanju s skupinami, zlasti v ekscesnih primerih." A tudi po novem zakonu, ko bo vojska svoje naloge izvajala samostojno, jih bo morala v skladu z načrti policije. 

vojska  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na Radiu Študent, ki je začel referendumski postopek, so prepričani, da vlada begunsko krizo izkorišča za militarizacijo Slovenije. 

Je takšen referendum sploh dovoljen?

Ustavne spremembe referendumske ureditve ne dopuščajo referenduma o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Ali vsebina dopolnitve zakona o obrambi spada med to določbo, pa še ni popolnoma jasno. 

Komentarjev 7
  • Presvetli 11:35 04.november 2015.

    Ti si totalni bebec,kaj bomo nafehtali,če pa za vsak denar ali bilo kaj zaprosimo si oni iz tega delajo biznis.Za denar kateri bomo dobili od EU bomo potem morali najeti še kredit za določeno višino!!!Ali ti to kaj pove?Ker si ...prikaži več bebec ti verjetno ne!Meni pove da bomo davkoplačevalci morali to plačat.To je samo strateško poslovanje določenih držav,eh brezveze govorit določenim ovcam!!

  • Presvetli 11:32 04.november 2015.

    Daj nehaj s tem,da nebo ograja nič rešila.Kdo vas je to naplahtal,marsikaj bo preprečila predvsem to,da bo zmanjšala dotok migrantov in da bodo začeli iskat druge poti!!!Eni ste res slepe kure vse sprejmete kaj vam polagajo v usta,ničesar niste sposobni ...prikaži več razmislit z svojo glavo.Malo poglejte dogajanje v črni gori in lahko nekatere stvari že predvidete v katero smer se bo vse obrnilo.

  • valerijakregar 10:53 04.november 2015.

    https://www.change.org/p/dr%C5%BEavni-zbor-republike-slovenije-radio-%C5%A1tudent-podprimo-varuhe-dr%C5%BEavljanov-slovenije