Slovenija
15460 ogledov

Po bonih še enkratni dodatek za turizem?

Kranjska Gora Profimedia Kranjska Gora.
Turistično-gostinski sektor poziva k zagotovitvi enkratnega dodatka za turistična podjetja in podaljšanju ukrepa skrajšanega delovnega časa do konca letošnjega leta.

Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) opaža, da turistično gospodarstvo posluje bolje, a da ''kljub postopnemu okrevanju določenih segmentov turizma žal drugi ostajajo v kritičnem položaju.''  V TGZS ugotavljajo, da mestni hoteli, kongresna dejavnost, turistične agencije in del gostinskih dejavnosti ne razpolagajo s sredstvi, ki bi jim zagotavljala preživetje, zato ponovno pozivajo k zagotovitvi enkratnega dodatka za turistična podjetja in podaljšanju ukrepa skrajšanega delovnega časa do konca letošnjega leta.

Boni ne bodo rešili turizma

Turistične bone v zbornici pozdravljajo in priznavajo, da so pomagali določenim segmentom turizma, a obenem izpostavljajo, da se nekatera podjetja še vedno spopadajo z vprašanjem preživetja, saj beležijo več kot 60-, 80- ali celo 95-odstotni izpad prihodkov na letni ravni. "Tudi prihodki vsega slovenskega turizma v kumulativnem obdobju od začetka leta beležijo velik zaostanek v primerjavi z lanskim letom, da sploh ne govorimo o primerjavi z letom 2019," so sporočili.

Kot razloge za omejitve poslovanja so med drugim navedli nizek delež prebivalstva in posledično gostov, ki izpolnjujejo pogoj PCT, bistveno zmanjšan obseg skupinskih aranžmajev otežene pogoje prehoda mej in tudi letalskih povezav ljubljanskega letališča.

"Zato je za najbolj ogrožena podjetja nujno hitro zagotoviti enkratni dodatek za turizem, ki ga pripravlja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo," so navedli v zbornici. Skrbi jih, da bo sredstev, ki jih bodo na voljo v okviru tega ukrepa, deležnih "dokaj malo" podjetij.

TGZS je ponovno poziva tudi k podaljšanju ukrep skrajšanega delovnega časa do 31.12.2021. Ta ukrep se sicer izteče 30. septembra, a ga je mogoče podaljšati za tri mesece. "Poleg subvencioniranja dela plač ta ukrep podjetjem omogoča večjo fleksibilnost pri razporejanju delovne sile in s tem olajša težko likvidnostno stanje,'' so izpostavili.

Glede vpliva na državni proračun v zbornici izpostavljajo, da je zaradi posledic epidemije covida-19 na turizem v panogi prišlo do bistvenega zmanjšanja števila zaposlenih. Tako bi ta ukrep po njihovem mnenju uporabljala le podjetja z bistveno zmanjšanim obsegom poslovanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • majda2 15:08 27.september 2021.

    SLO turizem si je nabil cene v nebo in dobro služil. So pa dejavnosti, ki so znatno bolj prizadete od turizma. Jamrajo pa najbolj.

  • popokatopetl 14:37 27.september 2021.

    Mislim da je bil turizem manj prizadet kot samozaposleni v kulturi.

  • rd2dmk2 14:17 27.september 2021.

    bile so zaprete šole, gostilne kaj vem kaj še.. ko kmetje niso mogli prodat jabolk se je kaj zgodilo ? nič. zakaj ni država odkupila jabolk in jih razdelila med prebivalstvo. Rdeči križ, karitas, bi lahko dobili in delili. pa ...prikaži več se ni zgodilo. sedaj pa je elektrika 130 % se podražila, kako bodo pa to državljani lahko plačali ? NEHITE te gostince ujčkat, če niso sposobni pa naj bankrotirajo.. tako kot so lebdeči gramofoni, adria-arwajs, peko, pa še kdo. bom pocen kupu kaj predno med covid pobere.