Slovenija
16 ogledov

Po čakalnih dobah na repu EU

Najslabše se je Slovenija odrezala pri kriteriju čakalnih dob. Žurnal24 main
Slovenski zdravstveni sistem je po prijaznosti uporabniku na dvajsetem mestu v Evropski uniji. Uvrstitev je za mesto boljša od lanskega leta.

Slovenski zdravstveni sistem je po prijaznosti uporabniku na dvajsetem mestu v Evropski uniji, kaže evropski indeks uporabnikov zdravstvenega varstva (EHCI). Uvrstitev Slovenije je za mesto boljša od lani, najviše pa se je med 31. državami uvrstila Nizozemska. Sledijo ji Danska, Avstrija, ki je padla z lanskega prvega mesta, Luksemburg in Švedska. Deseterico zaključujejo Nemčija, Švica, Norveška, Finska in Francija.

Prva Nizozemska, zadnja Latvija
V raziskavi, ki jo pripravlja raziskovalna organizacija Health Consumer Powerhouse, so poleg članic Evropske unije sodelovale še državi kandidatki za članstvo v povezavi (Hrvaška in Makedonija) ter Norveška in Švica. Za Slovenijo se je uvrstila večina novih članic Unije, razen Cipra in Češke (delita si 16. mesto) ter Estonije (11. mesto), bolje pa se je odrezala tudi od Portugalske (26. mesto). Hrvaška in Makedonija sta zasedli 29. in 30. mesto, najslabše pa se je odrezala Latvija.

Šest kategorij
Snovalci indeksa EHCI vsako leto razvrščajo evropske nacionalne zdravstvene sisteme glede na šest ključnih področij: pravice in informiranost pacientov, razvitost e-zdravja, čakalni čas na zdravljenje, rezultati zdravstvenega sistema, razpon in dostopnost storitev ter farmacevtski izdelki. V šestih kategorijah, ki pokrivajo 34 kazalnikov uspešnosti, je Slovenija od možnih 1000 dobila 582 točk. Najslabše se je odrezala na področju čakalnih dob, kjer si skupaj s Finsko, Portugalsko in Švedsko deli 27. mesto. Na področju farmacevtskih izdelkov je bila uvrščena na 23. mesto, precej boljšo uvrstitev pa je dosegla na področju rezultatov zdravstvenega sistema, kjer si s Švico deli 15. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.