Slovenija
3971 ogledov

Po cepljenju z Johnson & Johnson: Tveganje za razvoj redke nevrološke motnje

cepivo Johnson & Johnson Profimedia Za zaščito proti covidu-19 je potreben le en odmerek tega cepiva.
Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v ponedeljek izdala novo opozorilo o neželenih učinkih cepiva Johnson & Johnson, in sicer o povečanem tveganju za razvoj redke nevrološke motnje v šestih tednih po cepljenju. Možnost za pojav Guillain-Barrejevega sindroma (GBS) po cepljenju so sicer "zelo majhne", je sporočila FDA.

Kot je opozorila FDA, pa naj tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Johnson & Johnson, poiščejo zdravniško pomoč, če čutijo oslabelost mišic, mravljince, se težko premikajo ali imajo težave z mimiko.

V ZDA je bilo s cepivom Johnson & Johnson cepljenih okoli 12,8 milijona ljudi, doslej so prijavili 100 primerov pojava omenjenega sindroma, ki povzroči oslabelost mišic ali celo paralizo, kar pa ne traja dolgo. Imunski sistem napada mielinsko ovojnico živcev, kar se kaže kot oslabelost, mravljinčenje ali omrtvičenost okončin, pogost simptom je prizadetost obraznih mišic.

Tisti, ki so poročali o sindromu, so večinoma moški, starejši od 50 let. Večino so hospitalizirali, ena oseba pa je umrla. V ZDA na leto potrdijo od 3000 do 6000 primerov omenjenega sindroma.

FDA je dodala, da pri cepivu Moderne in Pfizerja niso potrdili primerov sindroma Guillain-Barre.

Komentarjev 3
  • Baraba1952 11:04 13.julij 2021.

    Nehajte z lažnimi novicam

  • rd2dmk2 09:45 13.julij 2021.

    spisek se daljša in daljša in daljša, ampak še vedno pretehta to da se je bolj zdravo se cepit. za proizvajalca sigurno, za dilerje sigurno, za mešetarje in prejemnike modrih kuvert sigurno. uh pa to je že tolk velik pozitivnih ...prikaži večih razlogov, da se ja je treba cepit. samo še prej dam en brezplačen nasvet..prašejte na triglavu, če imajo posebno zavarovalno polico, covid stranski učinki cepljenja.

  • mph 09:19 13.julij 2021.

    Kar vem ga lahko vsaka navadna viroza izredno redko sproži, vključno s covidom, na srečo si večina opomore.