Slovenija
37 ogledov

Po CNN za Žurnal24

Zatava Žurnal24grafika
Stephen Pope. Komentator v prispevku, ki Sloveniji napoveduje možnost bankrota, trdil, kar ne drži.

V prispevku, ki je govoril o Sloveniji kot o najverjetnejši naslednji domini evroobmočja, je Stephen Pope dejal, da je problem Slovenije velik bančni sektor glede na BDP, kar pa ne drži. Povprečje v Evropski uniji (EU) je 350 odstotkov, Slovenija pa je na 18. mestu med 27 državami EU in naš bančni sektor je več kot pol manjši od povprečja EU.

Ne glede na statistiko ...

Pope, sicer ustanovitelj podjetja Spotlight Ideas, je za Žurnal24 pojasnil, da je ne glede na to statistiko slovensko gospodarstvo preveč odvisno od bank; te imajo veliko slabih posojil in ne morejo posojati gospodarstvu, ki je preveč usmerjeno v bazično industrijo.

Dodal je, da je vlada zelo sramežljiva pri razkrivanju podrobnosti glede reševanja bančnega sistema in da je hudič vedno v podrobnostih.

Od vlade nič konkretnega

"Vlada daje zelo pomirjajoče politične izjave, vlagatelje pa zanima konkretno, kakšni ukrepi so predvideni v naslednjih dveh, treh mesecih. Hudič je res v podrobnostih in vlagatelji zahtevajo podrobnosti. Od sprejetja zakona o slabi banki na primer o podrobnostih, torej kdaj in kaj se bo v praksi zgodilo, ne vemo še nič," meni finančni analitik Andraž Grahek, ki je sicer prepričan, da je primerjava Slovenije s Ciprom neumnost.

"Je pa res, da je slovensko gospodarstvo preveč odvisno od bank in industrija potrebuje podporo bank," se strinja s Popom.

Komentarjev 7
  • vili.manili 12:42 05.april 2013.

    Tukaj se dogaja novodobna oblika okupiranja držav. Ne več s tanki ampak prek uničenja gospodarstva in nepojemljivega zadolževanja. Čez kakšnih 100 let bomo nazaj na stoplji suženjstva, le da se večina tega sploh ne bo zavedala. Pravic bodo imeli isto ...prikaži več ali celo manj kot včasih sužnji, delali pa bodo za golo preživetje - da si lahko plačajo streho nad glavo in toliko hrane, da ne pocrkajo. Čaki mal, precej jih že danes tako živi. Tudi pri nas. In čedalje več jih bo.

  • Presvetli 09:05 05.april 2013.

    Koga bomo tožili,če pa je to naročilo vlade kaj morajo sedaj domači tisk pisati v zagovor vlade.Nobena vlada ne želi,da se objavi črni scenarij tako tudi sedajšnja ne!Ne verjamem več,da so to prazne čenče saj preveč zunanjih slovencev na visokih ...prikaži več položajih govori o skorajšnjem sesutju državne blagajne.Naši kvazi strokovnjaki za finance pa vselej samo nekaj mutijo in če pogledaš na soočenjih dve različni stranki kateri imasta vsaka svojega strokovnjaka se zmeraj dela norca tisti strokovnjak kateri trenutno nima govora.Sedaj pa naj mi navadni državljani vemo kaj je res in kaj ne.Ali je to načrt,da nas naredijo bebaste,da pač zagovarjamo vsak svojo stran katera nam odgovarja in verjamemo pač tistemu kateri nas je navidezno prepričal na drugi strani pa je lahko to le načrt politikov kateri nas hočejo opetnajstit 478974568657069765-ič!!!!!

  • mirko 09:04 05.april 2013.

    Če se ne bi zadolževali nam takšna medijska vojna proti nam ne bi nič škodovala. Ne razumem pa, zakaj slovenske državne obveznice z 6.20% obrestmi ne morejo kupovat slovenski državljani. Očitno rajši dajemo zaslužit nekim ameriškim hedge skladom, kateri ...prikaži veči pa pravzaprav, prav oni določajo pribitke k obveznicami preko podkupljivih bonitetnih agencij in preko medijskega linča, katere ravno tako podkupijo, da povzročajo paniko z lažmi.