Slovenija
789 ogledov

Po desetih mesecih Policija dobila novega generalnega direktorja

Anton Olaj MNZ Policija
Vlada Olaja z 28. januarjem 2021 razrešila s funkcije državnega sekretarja v ministrstvu za notranje zadeve.

Vlada je za generalnega direktorja policije danes imenovala Antona Olaja. Funkcijo bo nastopil v petek, imenovan pa je za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Obenem ga je vlada z današnjim dnem razrešila s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Po nastopu vlade je ta na prvi seji razrešila tedanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, ki jo je na položaju zamenjal Anton Travner. Ta je nato odstopil na dan preiskav kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku. Policijo je od tedaj kot vršilec dolžnosti vodil Andrej Jurič.

O prijavi Olaja na javni natečaj za generalnega direktorja policije je v začetku meseca poročal časnik Delo. Prijavila naj bi se sicer še ena kandidatka, a ni izpolnjevala formalnih pogojev.

Dr. Anton Olaj se je rodil 24. oktobra 1962 v Novem mestu. Karierno pot je začel leta 1981 na takratni Postaji milice Ljubljana – Vič. Nato je med leti 1986 in 2006 delal v novomeški kriminalistični službi kot kriminalist, kriminalistični inšpektor, vodja Sektorja za zatiranje gospodarske kriminalitete in nazadnje kot načelnik Urada kriminalistične službe. Svojo poklicno pot v policiji je sklenil leta 2012 kot direktor Policijske uprave Novo mesto.

Leta 1989 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, leta 2005 je magistriral na Fakulteti za evropske in državne študije, leta 2011 pa je doktoriral na Evropski pravni fakulteti. Med leti 2006 in 2011 je svoje kriminalistične izkušnje in pravno teoretično znanje prenašal na študente Višje policijske šole v Tacnu in slušatelje kriminalističnih tečajev pri predmetu kazensko pravo. Je veteran vojne za Slovenijo, predavatelj in avtor več znanstvenih člankov s področja mednarodnega javnega prava in ustavnega prava.

dezurni@gmail.com

 

Komentarjev 7
  • Ivo 10:37 29.januar 2021.

    Važno je, da je naš in zna zaščititi naše! Če poleg tega še toži delodajalca (državo), potem je pa sploh primeren kader! https://old.delo.si/novice/kronika/trdi-da-je-bil-po-nesreci-nezakonito-premescen.html https://old.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/policist-zamenjan-s-kolegom-iz-lds-na-sodiscu-porazil-drzavo

  • jakec1575 20:47 28.januar 2021.

    Pozabili ste pa navesti, da je avtor vseh fasisticnih clenov, popravkov zakonov vezanih na svoboscine pod to vlado. Hojs je teslo in opravilno nesposoben. Pocasi bomo spoznali vse sposobne fasiste

  • janez864 16:10 28.januar 2021.

    Pozabili pa ste našteti vse funkcije ki jih je imel v ZKS. Ali jih je pozabil kot večina članov nove KP imenovane SDS.