Slovenija
9 ogledov

Po dizel k Hrvatom

Liter 95-oktanskega bencina je od začetka novembra dražji za več kot deset odsto Žurnal24 main
Goriva so od polnoči dražja do štiri cente. Od naših sosedov imajo dražja goriva le še Italijani.

Za 50-litrski rezervoar 98-oktanskega bencina je treba od polnoči odšteti dobra dva evra več. Liter omenjenega bencina se je med gorivi najbolj podražil, in sicer za 4,4 centa na 1,078 evra. Liter 95-oktanskega bencina po novem stane 1,047 evra (dražji za 3,7 centa), dizla pa 1,012 evra (2,2 centa več). Če primerjamo s sosedi, zadnjega najceneje prodajajo Hrvati – po 0,89 evra za liter ali dobrih deset centov manj kot pri nas.

 
 

Določanje višine trošarin je del politike vlade. Tudi nam je v interesu, da je ta čim nižja. 

Intereuropa

 


Zakaj se nafta draži
“Nekateri menijo, da je krivo predvsem povpraševanje iz Kitajske v kombinaciji z uspešnimi ukrepi OPEC, nekateri pa, da so terminske pogodbe drage zaradi presežkov nafte in njenega dragega skladiščenja,” meni Sašo Pukšič iz GBD. Potezin analitik Miha Dvoržak pa ocenjuje, da se je nafta dražila zaradi prepričanja na trgu, da bi se lahko stanje v svetovnem gospodarstvu v drugi polovici leta izboljšalo. To naj bi povečalo povpraševanje po nafti kot najpomembnejši surovini. “Ker trgi vedno odražajo prihodnje napovedi, se je cena nafte začela višati že zdaj, v prvi polovici leta, skupaj z delniškimi indeksi,” dodaja in napoveduje, da lahko v prihodnjih tednih pričakujemo manjšo korekcijo cene nafte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.