Slovenija
19 ogledov

Po dolgem času na vrhu SDS

Kongres SDS Anže Petkovšek
Na vrhu lestvice priljubljenosti strank je SDS po dolgem času prehitela SD. Do zamenjave je prišlo tudi na tretjem mestu, saj je DeSUS prehitel Pozitivno Slovenijo.

SDS je tako dosegla najboljši rezultat v zadnjem letu dni. Volilo bi jo 16,6 odstotka vprašanih (septembra 15,5 odstotka), kaže Delova anketa. SD, na drugi strani, tokrat beleži najslabši rezultat v zadnjem letu, saj bi jo volilo le 13,2 odstotka vprašanih, kar je 5,3 odstotka manj kot prejšnji mesec.

Do zamenjave mest je prišlo tudi na tretjem in četrtem mestu. DeSUS je z najboljšim rezultatom v zadnjem letu, dobil je 6,4 odstotni delež glasov (septembra 3,1 odstotka), prehitel Pozitivno Slovenijo, ki je dobila 6,2 odstotka glasov (septembra 5,8 odstotka).

Sledijo SLS, s 3,8 odstotka glasov, NSi z 2,6 odstotka glasov in Državljanska lista z 1,6 odstotka glasov. 14,7 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, 11,9 odstotka pa še ne ve, koga bi volili. 20,1 odstotka vprašanih se volitev ne bi udeležilo.

Bratuškovi najslabša ocena doslej

Znižala se je tudi ocena dela vlade. Če je bila še avgusta ocena dela 2,71, se je oktobrska ocena znižala na 2,37. Delo vlade kot negativno ocenjuje 44,2 odstotka vprašanih, kot zelo negativno pa 20 odstotkov. 12 odstotkov jih delo vlade ocenjuje kot srednje, 20,6 odstotka kot pozitivno, 1,1 odstotka pa kot zelo pozitivno. Slabša se tudi ocena državnemu zboru, ki je oktobra dobil oceno 2,31 (avgusta 2,56).

Najbolj priljubljen je Pahor

Najbolj priljubljen politik še naprej ostaja predsednik republike Borut Pahor. Sledijo mu kmetijski minister Dejan Židan, evropski komisar Janez Potočnik, evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik SLS Franc Bogovič in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Premierka Alenka Bratušek je na 14. mestu, predsednik SD Igor Lukšič pa tik pred izpadom z lestvice.

Komentarjev 4
  • mph 11:58 07.oktober 2013.

    Ja, zanimive rezultate dajo plačane ankete, je pa potem čisto drugače pri dejanskih volitvah.

  • ennanova 11:24 07.oktober 2013.

    Čemu JJ nagovarja vlado?JJ se zapisanega dobro zaveda, zato nagovarja vlado, naj čim prej zaprosi za mednarodno pomoč. Toda njegov interes daleč presega racionalno razmišljanje. V novem položaju, v katerem se bo znašla Slovenija, namreč računa na vnovični vzpon ...prikaži več proti vrhu oziroma na sam vrh, saj je oblastiželjen. Je torej preračunljiv? …http://www.za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1221-cemu-jj-nagovarja-vlado

  • alfredo 11:24 07.oktober 2013.

    To je to;)