Slovenija
9407 ogledov

Po dolgem času se je oglasil Milan Kučan

Milan Kučan na državni proslavi na Kongresnem trgu Anže Petkovšek
Komentiral je razmere v EU in njen odnos do arbitraže.

Bivši predsednik republike Milan Kučan se je v Novem mestu v okviru tamkajšnjih poletnih večerov v četrtek udeležil predstavitve knjige Bojana Brezigarja Šest dni v Kataloniji. Kot je med drugim dejal, je EU v krizi, kar kaže odnos EU in Evropske komisije ob dogajanju v Kataloniji in reakciji Španije ob poskusu njenega osamosvajanja.

Delovanje EU v smeri vrednot v Evropskem parlamentu vodilne Evropske ljudske stranke se je po Kučanovem mnenju pokazalo ne samo pri Kataloniji, temveč tudi v drugih primerih, s katerimi se je v zadnjem obdobju soočila EU. Pri tem je navedel tako primer Poljske in Madžarske kot arbitražnega reševanja slovensko-hrvaškega spora o meji.

"Je vladavina prava ena temeljnih vrednot, ki jih mora varovati EU, ali ne? Ne glede na to, komu je to pogodu ali ni. In spet vprašanje, predsednik hrvaške vlade je član ljudske internacionale. Gre za neko naklonjenost, ki je očitna v tem odnosu," je dejal.

Arbitraža: EU nekaj sponzorira, potem pa to postane dvostranski problem

"Se pravi EU in (predsednik Evropske komisije Jean-Claude) Juncker se postavita na stališče, da je to dvostranski problem." To je bil dvostranski problem le do arbitraže. "Arbitraža je bila na podlagi tega, kar je zahtevala in kar sponzorirala sama EU. In potem ena stran s tem ni zadovoljna, in ti rečeš, da je to dvostranski problem," je še opozoril Kučan.

EU se je po njegovem mnenju odmaknila od svojih temeljnih vrednot in tega, za kar je bila ustanovljena. Ni več varuhinja vladavine prava in drugih vrednot, temveč "ekonomska interesna skupnost", ki deluje v smeri vrednot Evropske ljudske stranke oz. t. i. "črne internacionale", je dejal.

Izhodišče za odziv slovenske politike na takšno dogajanje bi morala biti po njegovem mnenju ugotovitev, "da je na katalonskem primeru na preizkušnji evropska demokracija". Demokracija "ni dana enkrat in za vedno in jo je potrebno dokazovati ob vsakem primeru in vedno znova", je pristavil.

"Skratka, vidim vrsto kamenčkov, ki se spodmikajo, in vidim erozijo EU na tistem temelju, na katerem počiva. Ekonomija, skupni trg, finance, evro in tako naprej. Vse to je lepo, ampak brez tega jaz mislim, da EU in tudi marsikatera država v Evropi nima nobene perspektive. In zato se vračam k svoji oceni in stališču, da je na katalonskem primeru na preizkušnji evropska demokracija."

Kučan je ob tem izrazil upanje, da bodo na evropskih volitvah prihodnje leto "vendarle izvoljeni ljudje, ki imajo še nek odnos do tega."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • edvard61 01:37 28.julij 2018.

    Čakam. Na VSAK žaljiv oz. "neadertalski odziv" bom imel odgovor! Torej za "podn" žalitve, kot nekateri (brezimeno in "korajžno) komentirajo (morda 1/4 volivcev-zgolj ugibam). Na žalost slovenske bodočnosti. Moj POJEM "podn", je, upam, razumljiv za vse. OBA, g. Kučan in ...prikaži večin g. Janša, sta (bila) politično preračunljiva. In sta oba "brihtna". Vsak po svoje. Razmišljam s svojo glavo in vem, da se z vsem (pri obeh!) ne morem strinjati! Me boste zato vsi "pravoverni" popljuvali!? To pravico imamo vsi

  • edvard61 22:02 27.julij 2018.

    No, "pljuvači in žaljitelji vsepovprek". Čakam na nizkotne žalitve...Zapišite svoj IQ!

  • edvard61 21:49 27.julij 2018.

    Da nadaljujem: zakaj ne!? Pa ima g. Kučan celo prav. O tem sem tudi jaz razmišljal ( s svojo glavo, ne vašo, drugo ali "poglavarjevo"). EU nas je do sedaj "podpirala" pri vseh dejanjih v zvezi s Hrvaško, ko pa ...prikaži večpa smo prišli do te faze, ko je treba nekaj udejaniti, pa EU pravi: to je dvostranska zadeva. Rešite jih sami! Oportunizem, kot je bilo ob vojni v BiH (Srebrenica npr.). Amerikanci so morali "vojaško prepričati" Srbe...