Slovenija
41 ogledov

Po dopustih zavetišča do vrha polna

(Foto: zavetišče Horjul) Žurnal24 main
"V času dopustov se je prihod psov v zavetišče povečal za več kot sto odstotkov!" je ogorčen Dušan Hajdinjak iz zavetišča Meli. Letos do 27. avgusta je bilo oskrbljenih 426 psov, lani 281.

"V tem času je vedno porast zavrženih psov, vendar takšnega porasta ni nihče pričakoval," pravi Dušan Hajdinjak iz zavetišča Meli. Letos je po njegovih besedah veliko ljudi zapustilo celotno leglo mladičev. Veliko imajo mladičev starih od šest tednov do treh mesecev in mladih muckov starih od dveh do štirih mesecev. Ljudje jih po njegovih navedbah puščajo v škatlah, ob cesti, v kontejnerjih, ali pred vrati veterinarske ambulante. "Zakaj je toliko zapuščenih živali, je več vzrokov, tudi slab nadzor nad izvajanjem lastništva pri malih živalih," pojasnjuje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rešitev problema vidi predvsem v poostrenem nadzoru posameznih območij, ki bi ga morale izvajati lokalne skupnosti, ki so zadolžene tudi za skrb nad zapuščenimi živalmi. "S tem nadzorom bi ugotovili število označenih psov, nesteriliziranih psic, ljudje pa bi spoznali, da jim lahko vsak trenutek nekdo potrka na vrata in jih povpraša o živali," pravi.  

V zavetišču Horjul je zasedenost za okoli deset odstotkov večja kot običajno, pravi Polona Samec. "Povečanje števila živali sovpada z zapustitvijo zaradi dopustov, je pa to tudi čas, ko je skotenih veliko nezaželenih mladičev," ugotavlja. Skozi vse letošnje leto opaža velik porast zares starih zapuščenih psov, "mačji mladiči so pa žal stalnica".

"Problem je tudi odrekanje zdravljenja živali. Lastniki zaradi finančne krize prihajajo na zdravljenja prepozno, zlasti s starejšimi živalmi, ki jim običajno ne privoščijo niti sredstev proti bolečinam," opaža veterinar Marko Nabergoj. Po njegovih besedah pa nekateri ljudje živali puščajo kar pred vrati veterinarske ambulante.

V zavetišču Maribor opažajo okoli 20-odstotno povečanje števila živali. "Čas po dopustih je za nas boljši, ker oddamo več živali. Večji problem je pozna pomlad, ko jih precej več sprejmemo," pravi Rok Štibler iz zavetišča. V zavetišču Oskar v Vitovljah v tem času ne opažajo večjega števila zapuščenih psov. Več dela imajo le s prostoživečimi mačkami in zapuščenimi mladimi mucki.

"Nimamo uradnega podatka, da bi se število zapuščenih psov v Sloveniji povečalo," pa pravijo na Veterinarski upravi RS (VURS).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.