Slovenija
22 ogledov

Po dveh mesecih čez sporni člen

14112007_bobo_cukjati_t Žurnal24 main
Odbor za delo je po 16 urah končal razpravo o drugem členu družinskega zakonika, ki določa, da lahko družino tvorita tudi istospolno usmerjena partnerja. "Otrok ne bo več," meni Cukjati.
Tudi Hitler je imel idejo - otroci brez družin in podobno.
France Cukjati

Odbor je zavrnil dopolnilo poslanske skupine SDS k 2. členu, po katerem bi bila družina opredeljena kot življenjska skupnost staršev in otrok, ki zaradi koristi otrok uživa posebno varstvo države. V SDS namreč menijo, da definicija družine iz zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne potrebuje spremembe. Vendar pa so za sprejetje dopolnila glasovali štirje poslanci, proti pa jih je bilo sedem.

Po 2. členu predlaganega zakonika je družina življenjska skupnost otroka z enim ali obema od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima po tem zakoniku do otroka določene obveznosti in pravice.

Odbor in predstavniki zainteresirane javnosti so tudi danes večino časa razpravljali o tem, kdo lahko sestavlja družino. Nasprotniki zakonika namreč poudarjajo, da izenačitvi istospolnih skupnosti s heterospolnimi nasprotuje 80 odstotkov prebivalcev.

"Idealne družine ni, definicija pa mora dati kompas, drugače se nam bo sčasoma vse sesulo," je na seji odbora zatrdil France Cukjati (SDS). "Če imamo pred očmi idealno podobo družine, se ji lahko približamo. Če pa to podobo, smisel družine, izgubimo, bo tudi skrb za družino zvodenela, in bomo dosegli to, kar morda nekdo želi  – da otrok ne bo več," je dejal.

"Zakonik nikomur ne jemlje ničesar"

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je menil, da je predlagana ureditev vključujoča, da je treba odpirati možnosti za sožitje različnih oblik življenjskih skupnosti, da bi bili drug do drugega bolj strpni ne glede na to, v kakšni obliki življenjske skupnosti živijo.

"S predlogom ne želimo nikomur ničesar odvzeti, pač pa omogočiti, da se ljudje svobodno odločijo za način svojega življenja,"
je pojasnil.

Družina ni samo tradicionalna skupnost matere in očeta. Vsakdo, ki se ozre okoli sebe, lahko vidi mnogotero vrsto družin
Majda Potrata

"V celoti podpiram novi družinski zakonik, saj nikomur ničesar ne jemlje, ampak le ureja obstoječa razmerja," pa je poudarila poslanka SD-ja Majda Potrata.

"Glavni cilj je, da so merila za vse osebe pred zakonom enaka, to pa ta zakonik omogoča," je zatrdila in dodala, da se zavzema za definicijo družino, kjer je osnova otrok, ob njem pa še ena ali dve odgovorni odrasli osebi.

"To ni stvar, o kateri bi se odločalo na referendumu," pa je dejala poslanka SD-ja Darja Lavtižar Bebler. Referendum je kot eno od možnosti v svojem govoru izpostavil Cukjati.

Zakonik nima veze z napadom na Cafe Open
Poslanka SDS-a Alenka Jeraj pa je izrazila nasprotovanje mnenju ministra Zalarja, da je zadnji napad na lokal Cafe Open razlog za čim prejšnje sprejetje družinskega zakonika. "To ni stvar družinskega zakonika, ampak kazenskega pregona, zato imamo ministrico za notranje zadeve," je dodala.