Slovenija
32 ogledov

Po Jankoviću Šoltes in Cerar

Ljubljana 18.03.10 Igor Soltes, racunsko sodisce, intervju, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 18.03.10 Igor Soltes, racunsko sodisce, intervju, Foto: Dejan Mijovic
Pozitivna Slovenija. Kdo bo glavni, bo znano prihodnji petek. Janković se ne bo umaknil. Vizija Slovenije. Šoltes bo stranko ustanovil po evropskih volitvah, Cerar pa za zdaj le piše program.

Prihodnji petek bo okoli 2.500 članov Pozitivne Slovenije (PS) na kongresu stranke odločalo, ali bodo za predsednika izvolili premierko Alenko Bratušek ali ljubljanskega župana in prvega predsednika stranke Zorana Jankovića. Oba sta namreč včeraj potrdila svoji kandidaturi za predsednika PS. Na kongresu na Brdu pri Kranju bodo lahko odločali vsi, ki so bili včeraj že včlanjeni, odločili pa bi lahko tudi o padcu vlade. Če bo PS vodil Janković, so namreč DL, Desus in SD napovedali izstop iz vlade.

"Ne gre za tekmo med Alenko Bratušek in mano. Še vedno trdim, da imamo lahko tudi po kongresu predsednico vlade in župana glavnega mesta," je ob potrditvi kandidature dejal Janković, ki sicer priznava, da stranka ne more imeti dvojnega vodstva. Bratuškova pa je kongres zahtevala prav zato, ker želi, da je njen mandat jasen. V nasprotju s tem pa Janković trdi, da se je za svojo kandidaturo odločil, "ker želi državi dobro", to pa bi po njegovem mnenju omogočila le "vrnitev h koreninam", torej k programu stranke PS iz leta 2012.

Igor Lukšič (SD) je danes omilil svojo napoved o takojšnjem izstopu iz vlade, če bi se na čelo stranke PS vrnil Janković, vendar so v tem primeru predčasne volitve še vedno zelo verjetne. Dejal je, da vlada razpade, ko jo zapustijo prvi koalicijski partnerji, kar pa ne bo SD. Karl Erjavec (Desus) pa je napovedal čas politične nestabilnosti: "Vidim, da bodo problemi. Ne verjamem, da bo Alenka Bratušek privolila v vlogo lutke v rokah Zorana Jankovića. Tudi sama je znova izpostavila, da si težko predstavlja vodenje vlade, če je ne bodo podprli v lastni stranki." Janković pa je zatrdil, da odgovornosti za razpad vlade ne bo prevzel in naj bodo državotvorni v drugih strankah.

Prehod volivcev na levici


Vzrok Lukšičeve previdnosti z napovedmi o razpadu vlade na levici bi lahko bile javnomnenjske raziskave. Anketa Dela, ki je bila objavljena minuli konec tedna, je namreč pokazala, da je začel Igor Šoltes s svojim društvom Verjamem, ki se bo preoblikovalo v politično stranko, pobirati glasove SD in neopredeljenih volilcev. Kot je pojasnil Šoltes, bodo že ta teden zbrali dovolj glasov volilcev, da bodo lahko s svojo listo kandidirali na volitvah v Evropski parlament, če bodo še letos res predčasne volitve, pa napoveduje, da bodo nanje pripravljeni.

Cerar piše svoj program

O povezovanju se je že pogovarjal z Mirom Cerarjem, ki pa se je odločil, da bo sam s somišljeniki napisal dokument o viziji razvoja Slovenije. "Prevladalo je mnenje, da želi naša skupina samostojno pripraviti svoj strateški pogled na prihodnost Slovenije," je pojasnil Cerar. Za zdaj še nimajo niti imena niti še ne ustanavljajo politične stranke, vendar pa tega v prihodnosti ne izključuje. "V prihodnosti ni nič nemogoče," pravi in dodaja, da je mogoča tako povezava z drugimi političnimi strankami kot ustanovitev samostojne, če njihove vizije ne bo posvojil nihče drug. Njihov program za prihodnost Slovenije, v katerem bodo zajeti vsi vidiki razvoja države, bo pripravljen do poletja, takrat pa se bodo predstavili tudi preostali pripravljavci.

Komentarjev 27
  • patron 08:33 16.april 2014.

    dobro jutro fanatiki jajota , zokuna in ostale nesnage.....

  • McClain 22:48 15.april 2014.

    in tako dalje do naslednjih volitev, potem pa spet... LDS, ZARES, PS, zdaj ze spet nekaj novih strank, potem Soltes. Pa naj se kdo rece, da Slovenc ni kratke pameti...

  • Veteran 21:00 15.april 2014.

    Šoltes je sestavni del sedanje gnjile levice in po tem takim ne moremo pričakovati napredek!!