Slovenija
20 ogledov

Po Janši matura ne pomeni nič

Podpis dokumenta Shutterstock
Kaj nas čaka. Odpuščanja, varčevanje, prodaja.

Predstavljamo podrobnosti usklajene koalicijske pogodbe, ki naj bi bila temeljni dokument Janševe vlade za izhod iz krize. Koalicijskim partnerjem je uspelo z večino svojih zahtev, v nekaterih segmentih (denimo pri pokojninah) pa lahko najdemo tudi nerazumljive kompromise. Preseneča tudi to, da je obrambnemu področju namenjenega zanemarljivo malo prostora, večje poglavje v pogodbi denimo zasedajo Slovenci po svetu.

Gospodarstvo. Teš 6 gre naprej. Janševa vlada bi oživila idejo o drugem bloku nuklearke. Elektronsko poslovanje bi uvedla v vse segmente poslovanja z državo. Država bi se umaknila tako iz bank kot zavarovalnic, a ohranila 25-odstotni delež plus eno delnico. AUKN bi ukinila.

Finance. Do konca mandata bi stabilizirala delež javne porabe na ravni 45 odstotkov BDP. Spremenila bi dohodninsko lestvico, tako da bi bili prejemki najproduktivnejših delavcev manj obdavčeni. Majhna podjetja bi pavšalno obdavčila, davek od dohodka pravnih oseb pa bi postopno znižala z 20 na 15 odstotkov. Ukinila bi davčno tajnost pri podatkih o neplačnikih. Pravičneje bi obdavčila nepremičnine in posodobila sistem obdavčitve luksuza. Znižala bi notarske tarife in povečala pristojnosti upravnih enot pri overitvah.

Šolstvo in šport. Omejila bi vpis v gimnazije. Matura bi bila zgolj pogoj za zaključek izobraževanja, znova bi se uvedli sprejemni izpiti na fakultetah. Vlada bi opredelila prednostne športne panoge in pozornost posvetila predvsem tistim, s katerimi se Slovenci množičneje ukvarjamo.

Trg dela, pokojnine. Zavode za zaposlovanje bi spremenila v agencije za delo. Zmanjšala bi število zaposlenih v državni in javni upravi. Rast plač v javnem sektorju bi se ravnala po rasti v gospodarstvu, avtomatizem pri napredovanjih pa bi se ukinil. Pokojnine ne bi bile nižje od 60 odstotkov povprečne plače in naj bi se (dolgoročno) približale 72 odstotkom. Pokojninski sistem bo temeljil na večstebrnem sistemu in bo zasnovan na individualizaciji zavarovanj, čemur je Desus sicer nasprotoval.

Promet. Vinjete ostajajo, cestninske postaje pa bi porušili. Vpeljali bi enotno vozovnico v potniškem prometu. Pozornost pri investicijah naj bi bila usmerjena v koridorje s Hrvaško. Železnice bi bodoča vlada prodala, a infrastrukturo ohranila v državni lasti.

Od Jadrana do KPK. Protikorupcijske komisije ne bi ukinila, državno tožilstvo pa bi prenesla pod pristojnost notranjega ministrstva. Osebna izkaznica bi postala univerzalen dokument. Severni Jadran bi koalicija razglasila za varovano območje. Prodala bi državne gozdove in kmetijska zemljišča. Ustanovila bi pokraijne. Na področju kulture pa se podpisniki pogodbe zavezujejo, da bodo na leto financirali produkcijo od treh do petih celovečernih filmov.

Komentarjev 12
  • Križ Veliki Vrh-Tržišče 14:39 02.februar 2012.

    Tule samo manjka od napovedanih obljub-Štipendije se naj nebi ukinile,ker jih mladi po končani Oš res še najbolj potrebujejo in pa znižanje cen derivatov.SEDAJ O TEM NI VEČ GOVORA PA BI NAS ZANIMALO KAJ JE Z TEMA DVEMA OBLJUBAMA.

  • Žurnalček 23:17 26.januar 2012.

    Pa kaj on ve kaj je to ! Njegova matura je bla v Kumrovcu , faks pa v kasarni Maršal Tito !

  • rakun 14:52 25.januar 2012.

    kdo pa bo reševal probleme z brezposelnostjo? "zavode bi spremenili v agencije za delo"? potem bo to en velik "študentski servis" ratal...