Slovenija
3510 ogledov

Po kaotični petkovi seji odbora se je v ponedeljek zgodilo to

izredna seja državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Predsednik državnega zbora se je odločil, da predloga zakona o organiziranosti in financiranju vzgoje in izobraževanje ne bo uvrstil na decembrsko sejo. Predsednica odbora DZ za izobraževanje Iva Dimic zabvrača očitke o nedopustnem vodenju seje, v levici pozvali k njeni razrešitvi z mesta predsednice odbora

Predsednik DZ Igor Zorčič je na Twitterju sporočil, da se je po petkovi seji odbora za izobraževanje, ki je v nasprotju z odločitvijo kolegija delal preko 22. ure, odločil, da predloga zakona o organiziranosti in financiranju vzgoje in izobraževanja ne uvrsti na decembrsko sejo. 

Odbor DZ za izobraževanje je namreč v petek nekaj pred polnočjo sprejel koalicijska dopolnila k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Opozicijski poslanci so sejo z očitki o neregularnem vodenju seje po 22. uri zapustili.

Poslanci Levica Slovenija Nočna seja v parlamentu: Popoln kaos, sesutje pravil, glasovanje sredi noči

Po skoraj osmih urah seje, nekaj pred 22. uro, je Luka Mesec (Levica) predsednico odbora Ivo Dimic (NSi) opozoril, da odbor po 22. uri ne sme zasedati. Predlagal je prekinitev seje. Aljaž Kovačič iz LMŠ pa je navedel, da je predsednik DZ Igor Zorčič Dimičevi poslal sporočilo, v katerem je izrazil pričakovanje, da bo seja ob 22. uri prekinjena. A Dimičeva je vztrajala in kljub glasnemu nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljevala z glasovanjem k dopolnilom, zavrnila je tudi možnost postopkovnih predlogov.

Mesec je zato napovedal, da bo v ponedeljek zahteval razrešitev Dimičeve z mesta predsednice odbora in napovedal obstrukcijo. Pred njim je obstrukcijo napovedal tudi Aljaž Kovačič (LMŠ), a Dimičeva napovedi obstrukcije ni sprejela, ker ni bila napovedana ob začetku obravnave točke.

Tako so se člani SDS, NSi in SMC sami opredeljevali do vloženih dopolnil. Zavrnili so sklop dopolnil Levice in sopodpisnikov LMŠ, SD, SAB ter poslanske skupine nepovezanih poslancev, sprejeli pa dopolnila koalicije.

"Če ne, se nam ne piše nič dobrega"

Igor Zorčič | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Kot je po seji kolegija pojasnil Zorčič, je bila na petkovi seji odbora DZ za izobraževanje kršena odločitev kolegija, da sme seja odbora potekati zgolj do 22. ure. Ob tem je poudaril, da bi se morali poslanci in poslanke držati lastnih odločitev in sklepov, sicer se "nam ne piše nič dobrega". Sicer je pa Zorčič na seji kolegija predlagal, da se obravnava predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja uvrsti na eno izmed prihodnjih rednih sej DZ, predvidoma bodo tako poslanci in poslanke predlog novele zakona obravnavali januarja.

Sklepov, ki so bili sprejeti na petkovi seji odbora DZ za izobraževanje pa po Zorčičevih besedah ni mogoče razrešiti, saj poslovnik DZ tega ne predvideva. Sama kršitev ure pa po njegovih besedah ni razlog za izničenje sprejetih sklepov. Ura, do katere naj bi potekala seja odbora, je bila namreč določena skladno s terminskim planom dela DZ, torej kot odločitev kolegija, ni pa to kršitev poslovnika DZ, je pojasnil Zorčič.

Bo pa na temo samega poteka seje in sprejetih sklepov sklical posvet z vodji poslanskih skupin in predstavniki pristojnih služb, na katerem bodo pregledali, ali je možno v zvezi s samo sejo "identificirati karkoli problematičnega".

Mahnič poslance Levice in KUL označil za lenuhe
Državni sekretar Žan Mahnič je na Twitterju komentiral dogajanje v državnem zboru in pri tem poslance Levice in ostalih strank KUL označil za "poslanske lenuhe, ki se jim ne da delati po 22. uri". 

Dimičeva zavrača očitke, da odbor ni bil sklepčen

Iva Dimic | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Predsednica odbora DZ za izobraževanje Iva Dimic je ob očitkih o nedopustnem vodenju petkove seje odbora dejala, da je bila ta sklicana v skladu s poslovnikom DZ. Kolegij predsednika DZ sicer ni sprejel sklepa za nadaljevanje seje po 22. uri, a so poslanci Levice z neprimernim obnašanjem in postopkovnimi predlogi sejo zavlačevali, je poudarila.

Poudarila je, da je kot predsednica odbora DZ zadolžena, da sejo izvede skladno z določenim terminskim programom. Seja se je po njenih besedah nadaljevala tudi po 22. uri, ker je bil odbor že v fazi glasovanja o vloženem dopolnilu k prvemu členu predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ko se je v dvorani, kjer je potekal odbor, začel nemir, prekinitve s posameznimi postopkovnimi predlogi in osebne grožnje.

Kot je pojasnila Dimičeva, je zato dala na glasovanje sklep, ali se poslanci strinjajo, da odbor sejo nadaljuje. Po njenih besedah je namreč dolžnost predsedujočega na odboru, da stori vse skladno s poslovnikom, ki ga kot predsedujoči takrat tudi tolmači. Sklep o nadaljevanju seje je bil sicer po njenih besedah potrjen, zavrača pa tudi očitke, da odbor ni bil sklepčen.

Dimičeva: Obnašanje "neprimerno za hram demokracije"

Dimičeva se je ob tem odzvala še na obnašanje poslancev Levice in poslanca LMŠ Aljaža Kovačiča, ki je bilo po njeni oceni "neprimerno za hram demokracije". Kot nedopustno je označila tudi vedenje poslanke Levice Nataše Sukič, ki je po besedah Dimičeve prišla za njen hrbet in ji grozila, da bo seja razveljavljena. Ob tem je Dimičeva Sukičevo opozorila, da je v njenem osebnem prostoru in jo prosila, da se umakne, saj da se počuti ogroženo, je dogajanje na seji opisala Dimičeva. Kot je še poudarila, je bila sama skoncentrirana na vodenje seje, na kateri so si nekateri poslanci sami prižigali mikrofone in si jemali besedo.

Tudi sicer dogajanje na seji Dimičeva ocenjuje kot nedopustno, prav tako kot takšno ocenjuje izjavo koordinatorja Levice Luke Meseca, ki je ob izglasovanju, da bo seje potekala tudi po 22. uri, dejal, da sta se v poslanske klopi Levice vrnila dva spočita poslanca ter da so pripravljeni na seji sodelovati tudi do nedelje zjutraj. Kot je še poudarila, je razočarana nad verbalnim nasiljem, ki so mu bili priča na petkovi seji odbora. Ocenjuje namreč, da bi morali biti poslanci v DZ enotni in složni.

Je pa Dimičeva ob tem presenečena nad odločitvijo predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je z dnevnega reda decembrske redne seje DZ umaknil obravnavo predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Po njenih besedah je namreč zakon skladno z vsemi postopki pripravljen na obravnavo in se zato postavlja vprašanje, "kaj je bil namen in ali je bila to organizirana skupna akcija opozicije".

Odstopila ne bo

Dimičeva je ob tem še jasno povedala, da ne namerava odstopiti z mesta predsednice odbora DZ za izobraževanje, kot so to danes predlagali v poslanski skupini Levica. Kot je pojasnila, je v pripravi tudi magnetogram s seje, iz katerega bodo, kot upa, vidni tudi vsi zapleti s seje.

Zorčič je od napovedi Levice, da bo predlagala razrešitev Dimičeve z mesta predsednice odbora DZ za izobraževanje ne pričakuje prav veliko, saj je organizacija dela DZ in delovnih teles urejena tako, da ima posamezna poslanska skupina dodeljeno določeno mesto v posameznem odboru in kot taka tudi predlaga kandidata na mesto predsednika, ki izhaja iz njihove kvote. Predsednik DZ ali katerakoli druga poslanska skupina tako po njegovih besedah nimata pristojnosti za zamenjavo predsednikov posameznih delovnih teles.

Han je obupal nad tem mandatom

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v izjavi po kolegiju dejal, da že nekaj časa opaža, da osnovni govori v DZ več ne veljajo. Ob tem je spomnil na sestavo posameznih matičnih odborov, v katerih imajo po njegovih besedah nekatere stranke preveč glasov glede na število poslancev v parlamentu.

Petkova seja odbora DZ za izobraževanje je po njegovi oceni tako pokazala, kako "DZ ta moment deluje, kako si nekateri predsedniki, in to ni samo gospa Iva Dimic, predstavljajo vodenje sej". Kot je še ocenil Han, v DZ primanjkuje bontona in dogovorov med poslanci. "In jaz sem obupal nad tem mandatom, upam, da bo naslednji mandat boljši," je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ginko 20:16 06.december 2021.

    Udbomafijski kul podmladek dela vse, za miniranje in oviranje te vlade. Samo nor lahko da na naslednjih volitvah glas tej komunajzarski golazni . To ni opozicija nit od"o", ampak pogrebci države, usmerjeni in vodeni od starih udbašev