Slovenija
19 ogledov

Po letu dni začetek sanacije plazu

1/16
Žurnal24 main
V Majlandu nad Zidanim Mostom se je začela sanacija plazu, ki je tamkajšnje prebivalce po lanskoletnih poplavah popolnoma odrezal od sveta. Sama obnova naj bi trajala osem mesecev.

Več kot 60 tamkajšnjih prebivalcev, ki živijo v 32 hišah, si bo tako lahko končno oddahnilo, saj morajo do svojih hiš dostopati peš po zelo strmem pobočju, avtomobile pa morajo parkirati pri železniški postaji. Ker z njimi ne morejo dostopati do svojih domov, se še posebej bojijo letošnje zime, saj si ne predstavljajo, kako bodo lahko do hiš pripeljali drva in kurilno olje za kurjavo.

Vodja urada za gospodarske javne službe, okolje in prostor na laški občini Andrej Kaluža je za zurnal24.si dejal, da so se tamkajšnji prebivalci že dogovorili, da si bodo pri tem pomagali, na pomoč pa jim je priskočil tudi izvajalec del, ki jim bo omogočil interventno pot.

 

Plaz sprožilo močno deževje

Zemeljski plaz se je nad železniško postajo sprožil v noči na 19. september lani. Tamkajšnji prebivalci so v trenutku ostali odrezani od sveta.

"Vozila imajo še vedno tam, plaz je cesto preveč poškodoval. Danes je bil na sestanku sklenjen dogovor, da bodo zagotovili varen prehod prek železniških tirov. Za vozila še ni dokončne rešitve, kako jih spraviti stran. Morda jih bodo z zasebnimi helikopterji, a to bo znano jutri," je pred letom dni dejal vodja izpostave civilne zaščite v Celju Silvester Šrimpf.

Komentarjev 1
  • Matjaz Furlan 14:12 30.september 2011.

    Super... vsaj nekje da se začne sanacija. Mi jo čakamo že 11 let. Hvala država.