Slovenija
21226 ogledov

Po nadpovprečno toplem vikendu vendarle zima?

Zima Epa
Po s snežnimi padavinami radodarnem začetku decembra, imamo v začetku leta nadpovprečno toplo vreme. Lahko do konca letnega časa pričakujemo milo zimo?

Vse do sredine prihodnjega tedna bo v Sloveniji neobičajno toplo za ta letni čas. "Zjutraj ne bo zmrzovalo, temperature bodo okrog 5 stopinj Celzija, nekje tudi več," napoveduje dežurni vremenoslovec na Arsu, Blaž Šter.  

Večinoma oblačno bo, le na vzhodu bo več sonca. Podobno bo tudi v nedeljo; zahod bo oblačen z rahlimi padavinami, na vzhodu bo večinoma suho. Pihal bo jugozahodni veter.

"Manjša sprememba se nakazuje v noči na torek, ko nas bo prešla vremenska fronta. Padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo, bo pa še vedno relativno toplo, nizke meje sneženja ne pričakujemo. Večinoma bo deževalo, razen v sredogorju bo dež prešel v sneg," napoveduje Šter.

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

Do srede prihodnjega tedna bodo temperature bolj marčevske, kot značilne za januar. Nenavadno toplo bo za ta čas, na vzhodu bo tudi do 15 stopinj Celzija, nekoliko hladneje bo v osrednjih krajih. "Južno vreme se bo zaključilo nekje v sredo, ohladilo se bo, proti koncu tedna pričakujemo nekoliko bolj običajne razmere za ta letni čas, a še vedno nam vreme ne bo prineslo resne zime," pravi dežurni prognostik na Arsu.

Bo mila zima vse do konca? "Težko bi rekli, ne bi si upali trditi karkoli v tej smeri."

Bi vreme v ZDA lahko vpliva na Evropo?

Precej drugačna slika je v Ameriki, kjer že nekaj dni vztraja polarni mraz, medtem ko je stari kontinent bolj ali manj ves nadpovprečno topel. "Ja, v Ameriki je sicer zahodna obala zelo topla, ravno tako Aljaska, po drugi strani pa sta vzhodni in osrednji del izredno hladna. Takšne razmere so relativno redke, gre za vpliv pojava El Ninja, ko so površinske vode Pacifika izredno hladne, kar vpliva na vreme," pojasnjuje Šter.

Zmrznjeni Niagarski slapovi | Avtor: Epa Epa

Da bi kaj podobnega lahko sledilo Evropi, oziroma da bi vremensko dogajanje na vzhodnem delu ZDA lahko vplivalo na vreme v Evropi, Šter izključuje.

Vreme ZDA Vreme Svet ZDA korak od katastrofe. Še malo, pa bo kot na Marsu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.