Slovenija
160 ogledov

Po napadu na novinarko ponuja odstop

Gregor Ficko, direktor DRSC, je glede črnomaljske obvoznice optimističen in prav Žurnal24 main
Gregor Ficko ministru Omerzelu ponuja svoj odstop, saj kot pravi, zaradi pritiskov ne more uspešno in učinkovito opravljati svojega dela na direkciji za ceste. Minister je njegov odstop sprejel z razumevanjem.

Direktor Direkcije RS za ceste (DRSC) Gregor Ficko je zjutraj ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu poslal odstopno izjavo. V njej je zapisal, da želi direkcijo "osvoboditi vsiljenega bremena in nevzdržnega, načrtovanega pritiska, ki traja že več mesecev in ovira njeno normalno in uspešno delovanje".

"V zadnjem letu, še zlasti pa v zadnjih mesecih minulega leta, je bila Direkcija RS za ceste, verjamem, da tudi ali pa zlasti zaradi izjemno pomembnega cestnega projekta – dokončanja škofjeloške  obvoznice – vse prevečkrat tarča neupravičenih napadov in nenehnih pritiskov. Žal v preteklih nekaj mesecih pravzaprav ni bilo aktivnosti, kjer Direkciji RS za ceste, meni kot njenemu direktorju in ožjim strokovnim sodelavcem, različni interesni lobiji ne bi metali polen pod noge oziroma izbirali sredstev za dosego svojih umazanih ciljev. Diskreditacije in lažne obtožbe proti Direkciji RS za ceste, meni in nekaterih mojim sodelavkam in sodelavcem, se vrstijo tudi letos," pojasnjuje.

Kot pravi, je v takšnih razmerah "nemogoče uspešno in učinkovito opravljati tako odgovorno nalogo, kot je vodenje DRSC", zato ministru Omerzelu ponuja svoj odstop. 

Minister izjavo sprejel z razumevanjem

Minister Omerzel je njegovo odstopno izjavo sprejel z razumevanjem, so sporočili z ministrstva. Poudaril je, da se zaveda resnosti in odgovornosti položaja direktorja direkcije za ceste in okoliščin, zaradi katerih mu je Ficko ponudil odstop.

Po mnenju ministra se država - kar se tiče vzdrževanja in investicij v cestno infrastrukturo - nahaja v zelo občutljivi in težki finančni situaciji, saj so se proračunska sredstva za leto 2014 zmanjšala za 60 milijonov evrov. Razmere je dodatno poslabšalo tudi to, da se v zadnjih 10 letih niso izvedle ključne cestne investicije in sanacije. Mednje sodi sanacija in popravilo v zadnjem času medijsko izpostavljenih dotrajanih nadvozov in mostov, usoda škofjeloške obvoznice ipd.

Omerzel se je Ficku zahvalil za korektno sodelovanje. "Zaradi nepričakovanega odstopa direktorja bo ministrstvo v čim krajšem času storilo vse, da na mesto dosedanjega direktorja direkcije imenuje naslednika, in s tem kar se da hitro omogoči nemoteno delovanje direkcije tudi v prihodnje," je zapisal minister.

Ficko poziva k reviziji

Zdaj že nekdanji šef DRSC je ministra pozval, naj poskrbi, da se izvede temeljita revizija javnega naročanja pri gradnji škofjeloške obvoznice. "S tem ne jaz ne moji sodelavci nimamo nobenih težav. Vse odločitve so bile legitimne, strokovne in zakonite," je še zapisal Ficko.

Opravičilo novinarjem

V zadnjih dneh je odmeval tudi domnevni napad Ficka na predstavnico enega izmed medijev. Zato se je v izjavi Ficko opravičil vsem novinarjem, če jih je ponedeljkov dogodek kakorkoli prizadel. Kot je še povedal, v svojem nekaj več kot enajstletnem službovanju na ministrstvu, pristojnem za promet, ni imel nikoli niti najmanjšega problema oziroma spora z novinarji.

"Seznam slovenskih novinark in novinarjev, s katerimi sem uspešno sodeloval v tem dolgem obdobju in jim bil vedno na voljo za vse odgovore na njihova novinarska vprašanja, je zelo dolg. Prav njim se opravičujem, če jih je ponedeljkov dogodek kakor koli prizadel," je zapisal.

Komentarjev 7
  • Gregor Bolka 13:34 21.januar 2014.

    Tiri so v še slabšem stanju kot ceste, s čimer SŽ, ne glede na njihove napake, nimajo nič. Infrastruktura je namreč last države, ta pa je železnice kronično zanemarjala od osamosvojitve naprej.

  • Oxxo 19:41 20.januar 2014.

    Pomembno, da se zastarele vlakovne kompozicije peljejo po zastarelih tirih... z denarjem, ki je plačan po računih, da katerih piše NADOMESTILO ZA UPORABO CEST... Ker kret** je preusmeril denar v SZ in njihove sindikate se pa tudi ve.

  • Žurnalček 19:17 20.januar 2014.

    Novinarji ,novinarji! Se mogoče spomnite enega malega članka , ki ga je napisal en jebiveter od novinarja , ki je govoril o temu kolko stečajni upravitelj SCT plačuje za varovanje premoženja SCT. No in stečajni se je ustrašil in odpovedal ...prikaži več varovanje, da ga ne bi vlačili po zobeh. In so prišli lopovi, slednji so tako kradli , da so še svojega viličarja pozabili na kraju dogodka, pa so prišli Švedi , pa so prišli eni manj Švedi in naredili škode za 2-3 miljone €.