Slovenija
23 ogledov

Po napadu protest

napis Saša Despot
Neonacisti. Torkov napad pred fakulteto policija še preiskuje.

Zdi se nam zelo resna stvar, zato smo se tudi povezali z organi pregona,” je torkov napad s solzivcem na nekatere študente filozofske fakultete (FF) komentiral dekan Valentin Bucik. Kot so nam dejali študenti, je v torek okoli poldneva skupina neonacistov s solzivcem in brcami napadla skupino študentov, ki so v avli fakultete predstavljali časopis.

Dekan zaskrbljen
Skupina študentov, ki je bila tarča torkovega napada, je včeraj razdeljevala informativno gradivo in sošolce obveščala o dogodkih. “Eden iz skupine napadalcev je med hojo po stopnicah popljuval naše materiale. Gre za študenta FF,” je povedala Urška, prav tako študentka FF. Kot je dejala, pa je bila večina napadalcev dijakov. Zaradi morebitnih novih izgredov je bila tako včeraj v pripravljenosti tudi policija.

Bucik ni mogel potrditi, ali je eden izmed napadalcev res njihov študent. Preiskava namreč še poteka, če pa bi ugotovili, da gre res za študenta FF in za nesprejemljiva dejanja, ga namerava dekan povabiti na pogovor. “Na Univerzi v Ljubljani, še posebno na FF, se namrečzavzemamo za svobodo govora in strokovno argumentirane ideje znotraj dialoga, ki naj bo odprt, predvsem pa brez kančka nasilja kakršnekoli oblike,” je povedal Bucik.

Napad so obsodili tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (Šoul). “Ne nasedajmo nacionalsocializmu v prenovljeni obleki,” je pozval Jernej Štromajer, predsednik Šoula.

Obletnica napada
Spomnimo: pred točno enim letom je na okrogli mizi na temo nestrpnosti na FF skupina napadalcev poškodovala kamero. Na policiji so dejali, da so zaradi suma poškodovanja tuje stvari takrat ovadili eno osebo, o torkovem dogodku pa pravijo, da so storilci napadli 29-letnika in pri tem uporabili solzivec. Druge informacije še zbirajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.