Slovenija
3796 ogledov

Po nesreči v Melaminu nekateri pitni viri onesnaženi

Melamin nesreča eksplozija Kočevje Profimedia
Zaradi možnosti zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode, odsvetujejo uporabo vode prek nekaterih vodovodnih sistemov.

Javno podjetje Hydrovod iz Kočevja prek svoje spletne strani obvešča porabnike pitne vode o težavah s pitno vodo. Nacionalni inštitut za javno zdravje zaradi verjetnosti povezave oziroma možnosti zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode odsvetuje uporabo vode za pitje, pripravo hrano in izvajanje osebne higiene porabnikom pitne vode iz naslednjih vodovodnih sistemov: 

Bilpa, Vrh – Krkovo, Spodnji Log, Brezovica – Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad – Dol, Koprivnik, Kostel – Kaptol –Delač in Žaga.

"Za vse porabnike na tem območju bodo nujno potrebne količine pitne vode, približno 20 l/osebo, zagotovljene z dovozom pitne vode s cisternami," je sporočilo podjetje Hydrovod. Razpored dovoza je objavljen na njihovi spletni strani. Vodo bodo enkrat dnevno dostavljali v Koprivnik, Nemško Loko, Brezovico, Vimolj in Kralje, Čeplje, Jelenjo vas, Predgrad, Dol, Knežjo Lipo, Spodnji Log in Laze. 

"Vodni viri za Kočevje in okolico se nahajajo zunaj vplivnega območja nesreče v podjetju Melamin in oskrba porabnikov poteka nemoteno in je varna," še dodajajo. 

V četrtek, 12. maja, je v Kočevju prišlo do največje tehnološke nesreče v Sloveniji, v kateri je umrlo šest ljudi, več je bilo ranjenih. V nesreči je nastala tudi velika materialna škoda. Po nesreči je NIJZ prebivalcem svetoval, naj glede uporabe pitne vode upoštevajo navodila upravljavca vodovoda, pri uporabi domačih vrtnin pa so svetovali previdnost. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • radovednica 08:13 29.maj 2022.

    In to je javna oskrba s pitno vodo? A iz Rinže ali njene bližine se napajajo določeni javni vodovodi? Hydrovod, Hydrovod in vi ste javno podjetje za zanesljivo oskrbo s pitno vodo, največji v JV Sloveniji? A potem so res ...prikaži več mali zasebni vodovodi bolj ranljivi in oskrba iz njih slaba? Zamislite se in razne državne ter občinske službe, ki zagovarjate javni sistem v lokalnega pa dvomite, učite se na primeru!!!