Slovenija
756 ogledov

Opozorilo po eksploziji v Kočevju: Ne uživajte zelenjave z vrtov!

Kočevje eksplozija Facebook - Utrip Vaše Občine
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po požaru v Melaminu občanom svetuje previdnost pri uživajo vrtnin.

NIJZ je po četrtkovem požaru v kočevski kemični tovarni Melamin objavil nadaljnja priporočila okoliškim prebivalcem. Med drug priporočajo, da vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, ker bi bile lahko onesnažene.

"Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se tem območjem izognete, dokler niso očiščena," je NIJZ prebivalcem priporočil v zapisu na spletni strani.

Priporočajo tudi čiščenje vseh površin, ki jih je dosegel dim in so vidno onesnažene s sajami, kot so na primer zunanje okenske police, klopi, mize, stoli, otroška igrala... Za čiščenje priporočajo vodo in detergent.

Previdno pri uporabi vode

Glede uporabe pitne vode svetujejo upoštevanje navodil upravljavca vodovoda. "Za lastnike kapnic velja, naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode," so navedli.

Poleg previdnosti pri uživanju domačih vrtnin na NIJZ priporočajo še, da na prizadetih območjih zavržejo koprene za prekrivanje vrtnin.

Pred igro otrok na travi in v peskovnikih svetujejo, da se travo pokosi in zavrže, v peskovnikih pa menjavo mivko. Tlakovane površine, kjer se igrajo otroci, naj se sperejo z vodo. "Po igranju otrok zunaj bodite pozorni in nadzorujte, da otroci ne dajejo rok v usta in da si po igri temeljito umijejo roke," so še pozvali.

Do delovne nesreče v Melaminu je prišlo v četrtek okoli 8.30, po prvih domnevah najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico. Kriminalisti preiskavo vzrokov nesreče sicer nadaljujejo tudi danes. Pet oseb je umrlo, dva sta huje poškodovana in ju zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • evelux 13:05 13.maj 2022.

    Vceraj pisali ah kje pa ni nobene nevarnosti ….. danes pa ne uzivat vrtnin …. Voda pod vprasajem …. Nekako ocitno ne zmorejo skrit katastrofe ….

  • marija6 13:04 13.maj 2022.

    CIA/Mosad/SOVA operacija ugašanja gospodarstva v spregi s slovenskimi žido komunisti/globalisti. Melamin je tudi pomemben dobavitelj nemški kemični industriji. Repriza Kočevskega Roga v manjšem obsegu za začetek!