Slovenija
36768 ogledov

Po novem letu se bo mogoče poročiti brez prič

Poroka
1/2
Od 1. januarja dalje se bo mogoče poročiti brez prič.

Uporabljati se namreč začnejo členi Družinskega zakonika, ki se nanašajo na sklepanje zakonske zveze. Gre za del zakonika od 30. do 41. člena.

Poroka brez prič je precejšnja novost, zakon pa jo navaja kot izjemo, saj se zakonska zveza praviloma sklene ob prisotnosti dveh prič, se pa "lahko sklene brez navzočnosti prič, če bodoča zakonca tako želita", piše v drugem odstavku 36. člena.

Poleg tega bo možno na izrecno željo bodočih zakoncev zakonsko zvezo skleniti tudi samo pred matičarjem. Navadno je poleg matičarja pri poroki prisoten tudi pooblaščenec načelnika upravne enote, ki ženina in nevesto vpraša, ali želita skleniti zakonsko zvezo in ugotovi, da je bila ta sklenjena.

Po novem bodo vsi župani že na podlagi zakona pooblaščeni, da lahko sklenejo zakonsko zvezo, zdaj so morali imeti pooblastilo. Skupaj z matičarjem pa bodo lahko poročali le na območju svoje občine.

Obletnica na upravni enoti bo stala 170 evrov

Po novem bo možno obletnico poroke obeležiti tudi na upravni enoti, temu se reče ponovitev slovesnosti.

Bo pa praznovanje kar drago, saj pravilnik določa, da je treba za to plačati 170 evrov, denar pa se "porabi za pokrivanje stroškov, ki jih ima upravna enota s ponovitvijo slovesnosti". Poroka v uradnih prostorih je sicer zastonj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • 1a2b3c 06:27 30.december 2017.

    pomoje obstajajo ljudje ki nimajo prič in se potem ne poročijo in državna cerkev rabi več denarja in se odloči da to uvede da pol tudi uni ki se niso poročili ki niso imeli prič, da se zdaj poročijo da ...prikaži več cerkev še več denarja si nabira. kurčeva cerkev.

  • stary1 22:27 28.december 2017.

    JEBEŠ TAKO POROKO ČE TE LAHKO POROČI VSAK POLPISMEN ŽUPAN; TAKŠNA POROKA JE DO KURCA IN MORA BITI NEVELJAVNA ZIDAN JE CAR ,, ERJAVEC JE CAR

  • suzana00 14:48 28.december 2017.

    Končno nekaj pametnega!Kaj le rabiš priče,da se lahko poročiš?!