Slovenija
557 ogledov

Po novem v šoli: Če bodo učitelji test zavrnili, jih lahko šola odpusti

Učiteljica v razredu
Osnovnošolski ravnatelji so zadovoljni, da so dobili okrožnico, kako morajo ukrepati, če bodo zaposleni zavračali pogoj PCT. "Končno, a približno eno leto prepozno. Zdaj imamo navodila, kako ravnati, in pojasnila, zakaj je potrebno tako ravnati. To je to, kar smo ravnatelji želeli," je dejal Gregor Pečan iz združenja ravnateljev.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Pečan obžaluje, da se to ni zgodilo že pred enim letom. "Če je prvi val epidemije covida-19 lani marca še vse presenetil, tako nas v šolah kot tudi odločevalce iz zdravstvene stroke, politike in druge, to do septembra ne bi smelo biti več presenečenje," je poudaril.

Šole in vrtci so v torek pozno popoldne prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Iz okrožnice je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

 

Ravnatelji so namreč večkrat opozorili na to, da nimajo pravne podlage in odgovorov na vprašanja, kako ukrepati, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Pečan, kot je dejal, ni pravnik, a predvideva, da so okrožnico pripravili pravniki. Ravnatelji pa imajo tako zdaj navodilo oz. pojasnilo in pravne utemeljitve, kako ravnati v primerih neizpolnjevanja pogoja PCT zaposlenih.

Ob tem je sicer pripomnil, da naj bi, kot je slišal, nekateri pravniki že ugotavljali, ali je okrožnica oz. dana navodila v skladu z delovnopravno zakonodajo. "A to ni stvar ravnateljev," je jasen Pečan. Okrožnico bodo osnovnošolski ravnatelji spoštovali, saj so dolžni tako ravnati, je še dodal.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je naprej izrekel kritiko ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, od katerega kot kvalificirani socialni partner niso prejeli okrožnice, kar kaže, kako ministrstvo "spoštuje kvalificirane predstavnike zaposlenih v vzgoji in izobraževanju".

V zvezi z okrožnico je Štrukelj posebej podčrtal, da se ta nanaša na uredbo in na odlok, ki velja izključno do nedelje. "Govorimo o okrožnici, ki komentira odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju, ki velja do 29. avgusta. Kaj bo po tem, ne vemo," je povedal za STA.

V Svizu po njegovih besedah pričakujejo, da bo po tem datumu vlada omogočila samotestiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kot je konec tedna napovedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec, ki ga je podprl minister za zdravje Janez Poklukar. "Pričakujemo, da bo samotestiranje odrejeno kot obveznost zaposlenih. Je pa res, da temelji na zaupanju do zaposlenih, da bodo to dosledno izvajali, o čemer ne dvomim," je še pojasnil Štrukelj.

 
Komentarjev 5
  • elat 08:42 26.avgust 2021.

    Na Zavodu za zaposlovanje je dovolj nezaposlenega primernega kadra in še po raznih zasilnih službah, ki bo z veseljem šel v svoj poklic. Tudi samotestiranje je nesmiselno, kdor se sedaj noče testirat, se tudi ne bo samotestiral, sčasoma bodo še ...prikaži več tisti, ki se bodo, izpadli bedaki in vse skupaj bo le še teater brez predvidenega učinka - pa še država bo po možnosti plačevala te samoteste. Kaj res ne premoremo oblasti, ki bi bila sposobna vzpostaviti smiseln in učinkovit red?

  • rd2dmk2 17:46 25.avgust 2021.

    kar naj jih odpustijo. a bodo potem čistilke učile ? kje pa ima kustečeva tolk učiteljev v rezervi ?