Slovenija
70592 ogledov

Po novem v trgovino le še z masko, ruto...

V. L.
"Žalosti nas, da je treba odlok sprejeti, če nas ne bo srečala pamet, bo treba ta odlok še zaostriti. Upam, da smo se naučili, da je vrag vzel šalo," je dejal minister Hojs.

Od polnoči bo z vladnim odlokom prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Prepovedano bo tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine.

"Na žalost moram povedati, da je bila vlada prisiljena uvesti ta strožji odlok. Po včerajšnjih pozivih županov, po posnetkih z Obale in drugih turističnih koncev, je bilo jasno, da te epidemije ne bo mogoče drugeča ustaviti," je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je dodal, da so omenjeni odlok ministri sprejeli na popoldanski dopisni seji.

To so izjeme

Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. Prav tako je dovoljen dostop do tistih trgovin in storitev, ki v času epidemije ostajajo odprte, kot so trgovine z živili, bencinske črpalke, banke in pošte. Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti. 

"Žalosti nas, da je treba odlok sprejeti, če nas ne bo srečala pamet, bo treba ta odlok še zaostriti, Upam, da smo se naučili, da je vrag vzel šalo,"  je ob tem povedal Hojs. Po njegovih besedah bo včerajšnja "razposajenost najverjetneje in na žalost prinesla razširitev epidemije v Sloveniji prihodnjih dnevih."

Nič več izletov na morje, v gore

Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. "To smo morali izvesti zaradi rekreacijskih površin, to pomeni, da je dostop možen samo še v vaši občini. Ni več izletov na morje, v gore, razen, če ste tam prijavljeni.. Izbrati je mogoče samo eno bivališče, ali stalno ali začasno," je še pojasnil minister.

Podrobnejšo opredelitev vseh navedenih izjem za območje posamezne samoupravne lokalne skupnosti lahko glede na specifične potrebe v skupnosti opredeli župan s sklepom, ki se javno objavi.

"Župan lahko bodisi povsem in bolj natančno opredeli in to dodatno prepove. Tako lahko na primer župan Bleda la striktno prepove sprehajanje okoli Blejskega jezera, župani najbolj vedo, kaj je potrebno," je dodal minister. 

Lahko državljani sami izberejo, kje bodo prijavljeni oz. preživeli ta čas omejitve gibanja na občino? "V kolikor si uredite začasno prebivališče na drugi lokaciji, lahko ta čas preživite samo na vikende, ne morete pa se sprehajate med enim in drugim prebivališčem," je na novinarsko vprašanje odgovoril Hojs.

Na vprašanje ali se lahko odpravimo na obisk k ostarelim staršem, ki živijo v drugi občini in zanje opravimo nakup, je dejal. "Omogočen je dostop, če bodo potrebovali vašo pomoč."

Kako pa je v tistih primerih, ko sta partnerja prijavljena v različnih občinah? "Ne iščimo tega, kako  bomo ta odlok izzigrali, zdrava kmečka pamet nam bo v tem zelo veliko pomagala," se je glasil ministrov odgovor. 

Kdo bo izvajal nadzor?

Za nadzor nad izvajanjem odloka in sklepa župana lahko župan na območju svoje občine uporabi tudi vpoklicane pripadnike Civilne zaščite. Če pri nadzoru pripadnik Civilne zaščite naleti na kršitve, ki jih ne more preprečiti oziroma prekiniti z opozorilom, o tem nemudoma obvesti najbližjo policijsko postajo.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se omeji na ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin, skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali z njega ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

V trgovino le še z masko, ruto, šalom

Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju pa je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna tudi uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.  "Ker je problem nabava teh sredstev, je mogoče ustne in nosne votline zaščitii s šalom, ruto, ki prepreči, da vi kot potencialni nosilec virusa zaščitite druge. Upoštevajte priporočila kašljanja in kihanja v roko," je pozval Hojs.

Med 8. in 10. uro bodo trgovine odprte izključno za upokojence, invalide in nosečnice.

Globe za prekrške po tem odloku se izrekajo po Zakonu o nalezljivih boleznih. Izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti. 

dezurni@zurnal24.si

dezurni@zurnal24

 

Komentarjev 27
  • Avatar jate
    jate 10:30 30.marec 2020.

    je ze prav da so naredili tak ukrep. bomo pa le malo potrpeli za nas dobro. da ne bo kot v italiji in spaniji.

  • maresem 08:28 30.marec 2020.

    Hvala korona idioti.

  • geca81 07:05 30.marec 2020.

    pa prosim vas smo res taki idioti, da vsak ukrep vzamemo z tako negativo. Prav je tako glede uvedbe tega zakona. saj se gre za zdravje nas samih in pa tistih, ki morajo delati. Med tem, ko eni po lepem ...prikaži več sobotnem, soncnem sprehodu letijo na bencinske servise po ta trenutek nepotrebno kavico ter v trgovino po ene zvecilne in tam kihajo in kasljajo.. vzdrzimo bo hitreje vse mimo...