Slovenija
40378 ogledov

Od polnoči prepoved gibanja izven občine prebivališča

koronavirus Saša Despot
Od polnoči bo z vladnim odlokom prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Obvezna tudi uporaba zaščitnih sredstev.

Prepovedano bo tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine. Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. Odlok začne veljati 30. marca 2020 ob 00.00 in velja do preklica.

Dostop do parkov

Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. Za območje posamezne lokalne skupnosti lahko župan s sklepom, ki se javno objavi, določi način in pogoje dostopa ali prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini.

Za nadzor nad izvajanjem odloka in sklepa župana lahko župan na območju svoje občine uporabi tudi vpoklicane pripadnike Civilne zaščite. Če pri nadzoru pripadnik Civilne zaščite naleti na kršitve, ki jih ne more preprečiti oziroma prekiniti z opozorilom, o tem nemudoma obvesti najbližjo policijsko postajo.

Družinski člani

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru izjem dovoljuje skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin. 

Med izjeme spadajo tudi skupine sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali z njega ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

Posameznik s stalnim in začasnim prebivališčem

V času razglašene epidemije je posameznik s stalnim in začasnim prebivališčem lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in ga v tem času ne sme spreminjati oziroma se seliti med obema prebivališčema.

Obvezna zporaba zaščitnih sredstev

Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju pa je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna tudi uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

Globe za prekrške se izrekajo po Zakonu o nalezljivih boleznih. Izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti.

Janez Janša Slovenija Janša: Najtežje obdobje boja proti virusu šele prihaja, gibanje bomo še zaostrili

Kakšne izjeme določa odlok?

Odlok se ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za:
- prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
- opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
- varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov,
- dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev,
- dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev
- dostop do storitev za nujne primere,
- dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov,
- dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za:
- dostop do trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,
- dostop do drogerij in drogerijskih marketov,
- dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,
- dostop do mest za prodajo hrane za živali,
- dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,
- dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami, in trgovin za prodajo semen, krmil in gnojil,
- dostop do bencinskih črpalk,
- dostop do bank in pošt,
- dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev,
- dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki,
- dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme.

Če te zgornje storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti. Podrobnejšo opredelitev izjem za območje posamezne samoupravne lokalne skupnosti lahko glede na specifične potrebe v skupnosti opredeli župan s sklepom, ki se javno objavi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
 • srecko53 17:55 30.marec 2020.

  diktatura je tu... vojska zahteva podatke o kontroliranih in obolelih in to preko svojih pooblastil..in janševi ministri to odobravajo in celo naročajo... to je začetek uvedbe vojaške diktature,,, ampak verjamem da navadna vojska s tem nima nič,,, vodstveni kader pa ...prikaži več je sigurno podrejen janši,,, Zato predlagam da zahtevamo,,, navadna vojska naj gre čuvat meje v okviru sedanjih pristojnosti,, vso ostalo vojsko predvsem oficirje pa v karanteno v vojašnice...

 • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:45 30.marec 2020.

  [ 12 strokovnjakov dvomi v CoVid-19 paniko ] Dr. Peter Goetzsche je profesor … Naša glavna težava je ta, da nihče ne bo odgovarjal za težave v katere nas spravljajo ukrepi, ki so preveč drakonski. Vir: https://ambasador21.wordpress.com

 • Avatar stoychi
  stoychi 08:59 30.marec 2020.

  genialno, predlagam še prepoved odpiranja oken in vrat stanovanj v katerih prebivajo državljani in pa prepoved izhoda iz njihovih stanovanj

Sorodne novice