Slovenija
1226 ogledov

Brezplačne vsebine v času koronavirusa

tablica Shutterstock
Goriška s pettedenskim tečajem italijanščine, Lutkovno gledališče z navdihujočimi predstavami, brezplačne e-knjige ...

V okviru kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025, v koordinaciji EZTS GO, ekipa GO!2025 organizira spletni tečaj italijanščine in slovenščine, z željo po zbliževanju prebivalstva čezmejnega območja v tem težkem obdobju. Oba tečaja začneta že v ponedeljek 30. marca.

Tečaj se bo odvijal pet tednov, vsak ponedeljek in četrtek, v dveh Facebook skupinah. Italijanskega jezika se bodo slovensko govoreči učili v skupini Nauči se ITALIJANSKO z GO! 2025, italijansko govoreči sledilci pa se bodo v skupini Impara lo SLOVENO con GO! 2025 učili slovensko.

"Predvsem nam je v ponos, da se toliko ljudi želi naučiti čezmejnega jezika, kar je za tako majhen in prepleten geografski prostor izjemno smiselno. Tako tudi kljub ponovnim fizičnim mejam ostajamo #borderless. Vabljeni, da se nam pridružite, začnemo 30. 3. 2020!" pravi ekipa GO!2025.

Digitalno tiskani vzorci na pohištvu E-Life Vse to lahko doživimo kar prek spleta

Delovna skupina za pripravo kandidature za Novo Gorico z Gorico za Evropsko prestolnico kulture kljub epidemiji nadaljuje z delom, potekajo pogovori preko videokonferenc, dogovori z mednarodnimi partnerji in druge dejavnosti. "Dogodki v zadnjem mesecu, po tem, ko smo se uvrstili v 2. krog kandidature, so se odvrteli popolnoma v drugo smer, kot je lahko kdorkoli pričakoval,"  pravi vodja kandidature mag. Neda Rusjan Bric. Dodaja, da je meja med obema državama, obema mestoma, zarezala skoraj tako, kot ko je bila postavljena prvič – predvsem zato, ker je nihče nikoli več ni pričakoval: "Vendar pa je prav zato naša kandidatura še toliko bolj pomembna: zdaj ne gre le za idejo o skupni bodočnosti ampak za to, da kljub realnosti, ki nas teži, prebivalci na obeh straneh meje ohranimo to idejo o sožitju, sočutju in solidarnosti. Italija, ki je bila v zadnjem mesecu največja žrtev okužbe z virusom v Evropi, je prav zdaj najbolj potrebna naše podpore."

Hkrati pa smo prebivalci na slovenski strani bili prav zaradi italijanskih ukrepov že prej opozorjeni na nevarnost, kot preostala Slovenija in smo jih mogoče prav zato vzeli zelo resno. Mag. Neda Rusjan Bric

Na spletni strani www.deutsch.info/sl se lahko brezplačno učite nemščine, na spletni strani www.russky.info/sl pa ruščine. Če bi si želeli učenja angleščine, pa le pobrskajte po spletu, saj je veliko breplačnih tečajev, ki so tudi sicer, ne samo v času koronavirusa brezplačni. 

Za najmlajše tudi pravljice in pesmice

Na spletni strani Pančkov svet, ki ponuja pravljice in pesmice v oblaku, so se odločili malčkom in staršem popestriti dan tako, da so do nadaljnjega odprli brezplačen dostop do posnetkov. Teh je več kot 900, sami se lahko prepričate TUKAJ.

V dneh, ko so ljubitelji knjig prikrajšani za obiske knjigarn in knjižnic ter literarnih prireditev, je Mladinska knjiga v spletni knjigarni za prodajo e-knjig e-Emka ponudila bralcem brezplačen dostop do 50 e-knjig. "Na voljo so e-knjige za vse generacije in za različne okuse," so zapisali. 

Mladinska knjiga, Modrijan in Rokus Klett so sicer zaradi učenja na daljavo omogočile dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv na portalih, ki so na razpolago vsem učiteljem in profesorjem ter učencem in dijakom v osnovnih in srednjih šolah.

Lutkovno gledališče Ljubljana pa otroke razveseljuje z brezplačnimi predstvamai na spletu ...

Upokojenci Slovenija Slovenija Drage babice, dedki, mame in očetje! Dovolite, da vam pomagamo.

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.