E-Life
171 ogledov

Vse to lahko doživimo kar prek spleta

Digitalno tiskani vzorci na pohištvu Žurnal24 main
Čeprav koronavirus ovira naše vsakdanje življenje, pa se nam zahvaljujoč informacijski tehnologiji ni treba odpovedati kulturi in zabavi. Prav tako si lahko s pomočjo digitalnih orodij organiziramo delo od doma, ponudniki pa niso pozabili niti na naše najmlajše.

Vrata so odprli kar virtualno

Stik z umetnostjo lahko ohranjate na družbenih omrežjih ali drugod na spletu. Nekatere razstave in umetniška dela si lahko ogledate virtualno od doma, v svoje spletno okolje tako denimo vabijo Narodni muzej Slovenije, Pokrajinski muzej Koper, Moderna galerija, Narodna galerija …

V Tehniškem muzeju Slovenije si lahko virtualno ogledamo zbirke protokolarnih vozil, v Lutkovnem gledališču zastonj preko speta zabavajo naše najmlajše z videoposnetki predstav, podobno sta se na splet preselila tudi Mestno gledališče Ljubljana in SNG Drama.

Preko spleta si lahko ogledamo tudi Muzej pošte in telekomunikacij, svojo zbirko pa na spletu delijo še v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer trenutno poteka stripovski natečaj.

Pestra ponudba brezplačnih online storitev

Nekateri ponudniki so se že povezali v projektu Digitalna solidarnost, katere namen je spodbuditi podjetja, da brezplačno ponudijo storitve, ugodnosti ali rešitve za izboljšanje življenja ljudi, ki so v tem trenutku prisiljeni spremeniti svoje navade.

Tu najdemo seznam ponudnikov, preko katerih lahko brezplačno prebiramo časopise, dostopamo do učnih vsebin in tečajev usposabljanja na daljavo ter nakupujemo preko spleta.

Veliko je tudi koristnih nasvetov za preživljanje časa z otroki, od otroških plesnih koreografij do brezplačnih e-knjig.

Koncert lahko spremljate kar na kavču

Tudi glasba v tem času ni potihnila, saj se je že veliko izvajalcev pridružilo iniciativi objavljanja "koncertov" na družabnih omrežjih. Med najbolj odmevnimi v zadnjih dneh so bili Chris Martin iz skupine Coldplay, Pink in John Legend.

Tudi v prihodnje sledi precej virtualnih koncertov, napovednik, ki ga dnevno osvežujejo, si lahko ogledate na tej strani.

Odpravite se lahko tudi v Louvre

Ne le v Sloveniji, večji muzeji po svetu so prav tako virtualno odprli svoja vrata in vabijo obiskovalce na obisk kar od doma. Med njimi so denimo The Uffizi, Tate Modern, Musée d'Orsay, Rijksmuseum, Museo Nacional de Antropología, Acropolis Museum, Louvre in drugi.

Pomoč pri delu od doma

Epidemija je ohromila tudi precej podjetij, ki niso bila vajena dela na daljavo, zato so na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) že zbrali nekaj ponudnikov, ki omogočajo uporabo brezplačnih orodij za delo na daljavo. K pomoči gospodarstvu je svoje člane pozvalo Združenje za informatiko in telekomunikacije. Ponujene rešitve zajemajo tako pregledno upravljanje delovnega časa kot podpisovanje in pošiljanje dokumentov in drugo.

Odzvalo se je tudi slovensko digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH in pripravilo seznam preprostih in dosegljivih orodij z različnih področij, ki vam lahko pomagajo pri koordinaciji dela in soustvarjanju s sodelavci.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.