Slovenija
3657 ogledov

Vlada razširila nabor upravičencev. Kdo vse si lahko obeta pomoč?

Janez Janša Saša Despot
Vlada je razširila nabor upravičencev do pomoči zaradi epidemije novega koronavirusa.

Poleg poslovnih subjektov in upokojencev, katerim je pomoč obljubila že pred dnevi, to zdaj napoveduje med drugim tudi študentom in prejemnikom denarne socialne pomoči.Skupna vrednost ukrepov je ocenjena na tri milijarde evrov.

Prvi del ukrepov izboljšuje socialni položaj ljudi, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Samozaposleni, ki se bodo v posebni elektronski aplikaciji izrekli za prizadete zaradi krize, bodo za mesec marec prejeli 350 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem za vsaj 25 odstotkov, za april in maj pa po 700 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi s februarjem za vsaj 50 odstotkov. Hkrati bo država krila tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.

Pomoč je namenjena tudi vsem rednim študentom, in sicer v višini enkratnega kriznega dodatka v višini 150 evrov, izplačan pa bo do 30. aprila.

Velike družine s tremi otroki bodo poleg dodatka, ki ga že prejemajo, po predlogu prejele še dodatnih 100 evrov, družine s štirimi ali več otroki pa 200 evrov.

Družinske finance Kaj prinaša? Slovenija Vladin predlog mega zakona, denarja bo še več

Upokojencem z do 700 evrov pokojnine bo država izplačala solidarnostni dodatek v treh različnih višinah. Za pokojnine do višine 500 evrov je določen v višini 300 evrov, za pokojnine v višini od 501 do 600 evrov v višini 230 evrov in za pokojnine v višini od 601 do 700 evrov v višini 130 evrov.

Do enkratnega dodatka v višini 150 evrov bodo upravičeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Do 200 evrov za zaposlene v zasebnem sektorju

Predviden je tudi dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Do 200 evrov bodo lahko upravičeni zaposleni v zasebnem sektorju, ki imajo osnovno bruto plačo nižjo od trikratnika slovenske bruto minimalne plače in so zaradi opravljanja svojega dela v času epidemije nadpovprečno izpostavljeni tveganju za zdravje oz. so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije. Potrebna sredstva bo zagotovil delodajalec iz sredstev oprostitve plačila prispevka za pokojninsko zavarovanje.

Z namenom ohranja delovnih mest bo v času epidemije novega koronavirusa namesto delodajalcev vse prispevke vseh zaposlenih na čakanju prevzela država, vse pravice zavarovancev pa se ohranijo, je že v torek povedal Janša. Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije od prvega dne dalje pa bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica.

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano Konec heca Slovenija Konec heca: Prepoved gibanja, spremembe za vse v večstanovanjskih stavbah ...

Funkcionarjem 30 odstotkov nižje osnovne plače

Za čas trajanje epidemije zakon predvideva znižanje osnovnih plač funkcionarjem za 30 odstotkov. Enako znižanje velja za nadomestila plač bivših funkcionarjev in tudi za plače funkcionarjev, ki bodo nastopili funkcijo po uveljavitvi tega zakona. Ne znižuje pa se plač funkcionarjem sodstva, funkcionarjem ustavnega sodišča in lokalnih skupnosti.

Cilji predlaganih ukrepov so ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi bolezni covid-19, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno-raziskovalnim projektom za boj z epidemijo, znižanje sejnin in funkcionarskih plač, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu, je vlada povzela v sporočilu za javnost.

Podrobnosti iz predloga zakona, ki ga je vlada že poslala v obravnavo in sprejem v DZ po nujnem postopku, bo premier Janez Janša skupaj s predsedniki koalicijskih strank in finančnim ministrom Andrejem Šircljem predstavil popoldne na novinarski konferenci. Vsi predlagani ukrepi naj bi veljali do 31. maja.

koronavirus, kitajska Vodilni kitajski strokovnjak Svet Vodilni kitajski strokovnjak: To delate v Evropi narobe!
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar krojac
    krojac 17:10 29.marec 2020.

    SDS je nasprotoval proračunu za leto 2020.Očitno je proračun odličen če sedaj nasprotniki na veliko zapravljajo.

  • sasa11 16:14 29.marec 2020.

    Mene zanima ali so zajeti tudi delovni invalidi,ki prejemajo denarno nadomestilo z ZPIZ-a ? pod šifro 09 ? Menim,da prav ta populacija ima najmajnše dohodke in so prav tako potrebni pomoči kot vsi ostali.