Zdravje
20634 ogledov

Takšna je stopnja umrljivosti v Sloveniji v primerjavi z drugimi

gov.si
V Sloveniji se virus širi malce počasneje kot v najbolj prizadetih evropskih državah. Sodeč po deležu preminulih je pri nas virus zaenkrat manj smrtonosen kot na Apeninskem in Pirenejskem polotoku.

V soboto je število okuženih z novim koronavirusom v 78 državah po svetu preseglo številko 100. Med njimi je že nekaj časa tudi Slovenija, kjer so zdravstveni delavci v soboto virus odkrili pri 46 novih osebah in skupno število okuženih dvignili na 730.

V soboto je bilo v Sloveniji za COVID-19 testiranih 997 oseb. Skupno je bilo opravljenih 20.753 testov.

Slovenija spada pri omejevanju širjenja virusa med uspešnejše države. Tako pravi analiza ameriške Univerze Johns Hopkins, ki se opira na uradne podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter na informacije Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ameriškega centra za obvladovanje bolezni (CDC) in kitajske državne organizacije s podobnimi zadolžitvami (CCDC).

Infekcijska klinika v Ljubljani Novo Slovenija Novo: Za COVID-19 umrlo že 11 oseb

Opozoriti velja, da analiza zajema le države z več kot sto potrjenimi primeri COVID-19 in da spremlja trend okužb od dneva, ko se je število potrjenih primerov v določeni državi povzpelo do 100. Slovenija je po skupnem številu okuženih okrog 50. mesta.

V primerjavi z ostalimi državami s trimestnim številom okuženih gre Sloveniji bolje kot večini, saj število obolelih raste počasneje kot v najbolj prizadetih državah kot so Italija, Španija in ZDA. V teh državah je v istem časovnem obdobju število obolelih raslo hitreje.

Bolj zadovoljivo gibanje na novo okuženih kot pri nas pa je moč v zadnjih dneh zaznati v najuspešnejših državah kot so Japonska, Singapur, Južna Koreja, Slovaška, Katar in Hongkong.

koronavirus COVID-19 Ljubljana | Avtor: Epa Epa

Pri tem gre seveda upoštevati, kdaj se je število okuženih v določeni državi povzpelo na 100. Pri nas se je to zgodilo 12. marca, od takrat je torej minilo že 17 dni.

koronavirus COVID-19 Kitajska Razlogov ne najdejo Svet Kitajska po teh podatkih znova v strahu: prihaja drugi val virusa?

Delež za COVID-19 testiranega prebivalstva je zelo različen od države do države, prav tako razlikuje stopnja ukrepov za zajezitev virusa. 

Analizirani podatki zajemajo le število okuženih, ne pa števila žrtev. Tudi po tem parametru je Slovenija precej na boljšem od najbolj prizadete Italije.

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa po vsem svetu je ta konec tedna preseglo 31.000.

Pri nas je zaenkrat za posledicami virusa umrlo 11 ljudi, kar znaša 1,5 odstotka vseh okuženih. V Italiji delež umrlih presega 11 odstotkov, v Španiji pa znaša več kot devet odstotkov.

Velik delež umrlih beležijo tudi v Franciji in Veliki Britaniji, tam jih je več kot šest odstotkov. Manj kot odstotek okuženih je umrlo v Nemčiji, malce manj kot dva odstotka pa v ZDA.

koronavirus, kitajska Vodilni kitajski strokovnjak Svet Vodilni kitajski strokovnjak: To delate v Evropi narobe!

Relevantne podatke o širjenju COVID-19 po svetu si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Komentarjev 3
  • tadej90 15:12 07.april 2020.

    Našel sem še eno zanimivo statistiko.. https://koronavirus-slovenija.net/

  • Žurnalček 03:05 30.marec 2020.

    Kakršna koli primerjalna statistika z drugimi državami je nemogoča , če umrle ne indexirate . V SLO je umro 8 starostnikov z eno nogo v grobu , medtem ko v Italiji umirajo 40 letniki, ki bi jih moral zdravstven sistem ...prikaži več pozdraviti , pa jih zaradi kaosa ne morejo. Kako indexitirati ? Umrlo 9 oseb skupne starosti 760 let . 9 : 760 =0.01184. odbijte nule index za SLO je 1184 . Index za I je pa verjetno tam nekje 3500. V nobeni statistiki niso zajeti vsi oboleli , pa se lahko s temi podatki slikate

  • Avatar Issamela
    Issamela 01:18 30.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com