Slovenija
11747 ogledov

Janša pojasnjuje, kdo bo plačal za ukrepe v večstanovanjskih stavbah

Dvigalo Profimedia

Zjutraj smo poročali, da je vlada predpisala tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, ki med drugim določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano Konec heca Slovenija Konec heca: Prepoved gibanja, spremembe za vse v večstanovanjskih stavbah ...

Na tiskovni konferenci ob 17. uri je bilo predsedniku vlade Janezu Janše postavljeno tudi vprašanje, kdo bo te stroške plačal oz. ali se bo strošek prevalil na stanovalce ter ali imajo upravniki dovolj zalog razkužil.

"V tem trenutku je najbolj pomembno, da to poteka, da ljudje ne bodo okuženi in da ne bodo umirali na prepolnjenih bolnišničnih posteljah, ker nekje nismo našli 200 evrov za razkužila," je povedal Janez Janša. "Kar se tiče zalog, jih je zagotovo po večstanovanjskih stavbah še nekaj. Potem bo pomagala civilna zaščita. Državni proračun bo občinam oz. lokalnim skupnostim povrnil vse upravičene stroške za boj proti epidemiji. Če se drugje ne bo našlo nekaj evrov za razkužila v večstanovanjskih stavbah, se jih bo našlo tukaj."

Janez Janša Slovenija Janša: Najtežje obdobje boja proti virusu šele prihaja, gibanje bomo še zaostrili

Vlada je predpisala, da se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Dvigala tveganje za okužbo 

Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo, da uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom, zato naj kabino dvigala uporabljajo posamično.

Zdravko Počivalšek Ukrepi Slovenija Zaposleni, ki delajo, bodo dobili 200 evrov kriznega dodatka

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika, še piše v sporočilu za javnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • soloobveznababica 08:25 16.april 2020.

    V vecstanivanjskih objektih bi morali vsesplosno se bolj skrbeti za higieno skupnih proszorov ze zaradi velikega stevila razlicnih ljudi. Za casa epidemije pa sploh!

  • res.no 19:05 30.marec 2020.

    Daj janša pamet v glavo -. to ne zagotavlja varnosti stanovalcem, vendar nas ogroža... zdaj bo neki zunanji čistilec, ki bo to počel po več stanovanjskih stavbah, če bo okužen bo okuži lepo število stolpnic in ogrozil tam stanovalce, ki ...prikaži več jih sicer ne bi, če ne bi bilo tega neumnega ukrepa. zakaj smo doma, če nam na stopnišča dajete potencialno nevarnost in tudi čistilce po nepotrebnem ogrožate

  • Avatar Leon
    Leon 08:34 30.marec 2020.

    Kdo bo plačal ,kdo izvajal ,kdo kradel ....nova zgodba o možnosti kraje denarja . Enako kot zgodba z maskami .