Slovenija
38489 ogledov

Janša: Najtežje obdobje boja proti virusu šele prihaja, gibanje bomo še zaostrili

Janez Janša Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo.
"Nedopustno in neodgovorno je brezbrižno obnašanje ljudi preko vikenda. Omejevalnih ukrepov nismo sprejeli da omogočimo dodaten čas za druženje, za obisk turističnih krajev, za adrenalinske športe, pač pa zato, da zajezimo širitev virusa Covid19 in da naše zdravstvo zdrži vrhunec krize, ki prihaja. Ne moremo si privoščiti, da po Sloveniji gledamo prizore, ki smo jim priča v Italiji in Španiji," je novinarsko konferenco začel vladni govorec Jelko Kacin.

Megazakon za zajezitev epidemije Covid19 in omilitev posledic je težak 3 milijarde evrov. "Še nikoli doslej v Sloveniji nismo sprejeli česa takega. Ukrepi bodo veljali, če ga bo parlament potrdil, od 1. aprila do 31. maja z možnostjo podaljšanja vseh ali nekaterih ukrepov do 30. junija. Nekateri ukrepi bodo veljali retroaktivno od 13. marca, ko je bila razglašena epidemija,“ je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Paket je namenjen reševanju življenj, zdravja in ohranjanju vitalnih kapacitet države, kot so gospodarstvo, šolstvo, kultura.

"Občinam bodo povrnjeni stroški spopada z epidemijo iz proračuna. Izkazalo se je, da so občine bolje delujoč del sistema, na drugi strani je zarjavel birokratski aparat, ki je mestoma popolnoma nedorasel temu položaju. Včasih traja predolgo, da se nekateri administrativni ukrepi sprejmejo," je povedal Janša.

Z megazakonom država posega na številna področja. V njem je zajeto pravzaprav vse, kar je treba nasloviti, da bomo lahko kot družba lahko delovali tudi po koncu krize.

  • Zamrzuje se plačevanje socialnih prispevkov, pravice ostajajo.
  • Plačilni rok za plačila iz proračuna bo skrajšan na osem dni.
  • Omogočeno bo delno neobdavčeno nagrajevanje tistih, ki tudi v tem času delajo.
  • Omogočeno bo dodatno nagrajevanje v višini dvojnega plačila za vse, ki so dodatno izpostavljeni v boju z epidemijo.
  • Uvajamo temeljni dohodek in odpis obveznosti za samozaposlene od 13. marca do konca maja.
  • Uveljavlja se dodatek za upokojence, študente, velike družine in socialno ogrožene.
  • Zamrznjeni bodo številni drugi roki, kjer državljanom ni mogoče zagotoviti določenih storitev.
  • Dodatna pooblastila bo dobila policija.

"Vlada se je odločila, da ne bomo nikogar pozabili, tudi v primerih, ko jih zaradi različnih razlogov v prvem megazakonu nismo zajeli. Zadeve bomo reševali s paketom številka dva," obljublja Janša.

"Žal so se zelo optimistična in ugodna znamenja glede spoštovanja omejitvenih ukrepov v preteklem tednu zameglila preko vikenda, saj se nasvetov zdravstva, ki so preliti v odloke in ukrepe, ni upoštevalo," je bil kritičen premier in dodal, da najtežje obdobje spopada z epidemijo šele prihaja.

"Na preizkušnji bodo naša odgovornost in solidarnost do zdravstvenega osebja in obolelih. V pripravi je odlok, s katerim se bo še bolj zaostrila omejitev gibanja. Tudi to ne bo pomagalo, če tega ne bomo vsi upoštevali. Bodimo solidarni tudi do najbolj izpostavljenih,“ je še povedal predsednik vlade.

Zakon naslavlja tudi upokojence. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini do 700 evrov bodo z aprilsko pokojnino prejeli solidarnostni dodatek. Tisti, s pokojnino do 500 evrov, bodo prejeli 300 evrov enkratnega dodatka. Tisti, s pokojnino od 500 do 600 evrov, bodo prejeli 230 evrov enkratnega dodatka. Tisti, s pokojnino od 600 do 700 evrov, pa bodo prejeli 130 evrov enkratnega dodatka. 

Ministrica Aleksandra Pivec je vnovič naslovila na upokojence prošnjo, naj v torek, ko bodo izplačane pokojnine, za pomoč zaprosijo najbližje ali organizacije, ki v teh dneh pomagajo tistim, ki pomoč potrebujejo. 

Državni zbor bo zakon sprejemal po nujnem postopku. Zakon bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in je po svoji naravi začasen, saj ureja vsebino, povezano z virusom SARS-CoV-2 (COVID-19). Ukrepi iz tega dela zakona ter iz aktov, sprejetih na njegovi podlagi, se uporabljajo do 31. maja 2020.

Kdo vse si lahko obeta pomoč?

Vlada je razširila nabor upravičencev do pomoči zaradi epidemije novega koronavirusa. Poleg poslovnih subjektov in upokojencev, katerim je pomoč obljubila že pred dnevi, to zdaj napoveduje med drugim tudi študentom in prejemnikom denarne socialne pomoči. Skupna vrednost ukrepov je ocenjena na tri milijarde evrov.

"Nismo pozabili na družine, omogočeno jim bo, da prebrodijo krizo. Vsa izplačila socialne in družinske politike bodo tekla dalje. Podaljšani so vsi roki za zaprositev za posebne socialne transferje. Dodatna sredstva bodo dobile velike družine, 100 dodatnih evrov za družine s tremi otroki, 200 za tiste s štirimi ali več. Pozabili nismo niti na študente, ki bodo dobili 150 evrov kriznega dodatka, enako najšibkejši. Tudi upokojenci dobivajo svoj krizni dodatek," je povedal minister za obrambo Matej Tonin.

"Nekateri strašijo s slovensko vojsko. Prišla bo na ulice, zgodilo se bo to ali ono. Ne dovolim, da se straši s slovensko vojsko. To so domoljubi, ki služijo domovini. Ta vojska je postavila temelje in ohranila samostono Slovenijo, vsakodnevno pomaga ob naravnih nesrečah, tudi zdaj bo pomagala, seveda v skladu z zakonskimi pooblastili. Vsako strašenje z vojsko je povsem neutemeljeno in žalostno. Vojska bo še naprej služila domovini in naredila vsa, da krizo čim lažje preživimo," je zaključil Tonin.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 26
  • nina 06:22 02.april 2020.

    Po vrusu bo zanimivo........

  • igorgeus 21:18 01.april 2020.

    pa se vojsko bi rad, kot da nismo leta 1991 imeli priliko videt kako izgeda, ce ima napacna oseba vojsko pod kontrolo

  • vesko 15:39 01.april 2020.

    "Prejemniki socialne vlečejo iz prorAčuna"?!! Mislim, da so oni najmanjši problem za proračun. In zakaj bodo dobili dodatek? Zato ker nimajo najmanjsih možnosti v tem obdobju najti zaposlitve in naj tebe vidim preživeti skozi mesec s 390€!!!!!