Slovenija
188 ogledov

Po osmih letih več kredita kot ob najemu

Zivljenje 31.08.11, kredit, denar, kalkulator, kovanci, foto: shutterstock Shutterstock
Posojilojemalci so danes pred isto dilemo kot leta 2011: ali pretvoriti posojilo v evrsko ali vztrajati pri švicarskem franku in upati na boljše čase.

Švicarska centralna banka je včeraj povsem nepričakovano odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto pri 1,20 franka na en evro, zaradi česar so za glavo držijo tisti slovenski posojilojemalci, ki imajo posojila v frankih. Kdor je imel pred dvema dnevoma na primer 80 tisoč evrov posojila v frankih (96 tisoč frankov), ga ima danes 93 tisoč evrov (upoštevan tečaj 1,03 franka na evro).

Posojilojemlaci so precej izgubili že pred septembrom leta 2011, ko se je švicarska centralna banka odločila za branjenje zgornje meje vrednosti franka. Nekaterim se je vrednost glavnice tako povečala, da imajo danes celo več kredita, kot so ga imeli pred najemom posojila. "V ponedeljek sem banki dolgovala 120 tisoč evrov, danes jih 150 tisoč evrov," je povedala bralka, ki je po osmih letih odplačevanja posojila banki dolžna več, kot je bila na začetku. 

Pretvorba kredita da ali ne

Kaj se bo na valutnem trgu dogajalo v prihodnje, je po besedah Mateja Šimenca, analitika iz skupine Alta, nemogoče z gotovostjo napovedati. "Ko se je prvič pojavil problem in je centralna banka prišla s temi ukrepi, so analitiki predvidevali, da bo dolgoročno tečaj stabilen in se bo gibal na 1,2 franka na evro. Že takrat so posilojemalci precej izgubili in se je pojavilo vprašanje, ali je pretvorba posojila glede na situacijo smiselna. Tukaj smo tudi danes - centralna banka ne drži več tečaja, analtiki predvidevajo, da se bo tečaj gibal okrog 1 oziroma 1,06 franka na evro. A kaj se bo dejansko dogajalo na valutnem trgu, je nemogoče napovedati."

Banka lahko posilojemalce razbremeni

Država in banke posebnih mehanizmov za razbremenitev posojilojemalcev nimajo."Dvomim, da lahko država kar koli naredi, je pa to odvisno od vsake banke, kako se bo novi situaciji prilagodila. Odpisi niso verjetni, lahko pa banka posojilojemalce razbremenit tako, da jim podaljša ročnost, jim da ugodnejšo obrestno mero v evrih in odpravi stroške koncerzije," pravi Šimenc. "Ne gre samo za to, da olajša življenje posojilojemlacem, ampak tudi za to, da ne bi na ta račun v banki prišlo do porasta slabih kreditov."

Ali je pretvorba posojila v evrsko mogoča, je odvisno od posamezne pogodbe, ki jo je sklenil komitent. "Če konverzija ni predvidena, mora skoraj gotovo obstajati možnost predčasnega poplačila kredita," pravi Šimenc. V tem primeru posojilojemalec z novim evrskim kreditom odplača starega.

Madžarska prevalila breme na banke

Eden redkih primerov, kjer je v posojila v švicarskih frankih posegla država, je Madžarska. Premier Viktor Orban je od enkrat bank že zahteval, da nosijo breme padca tečaja forinta proti franku, zaradi česar so mnoge imele slabe poslovne rezultate. "A Orban dela tudi na drugih področjih precej stvari po svoje in drugače, kot je v navadi v urejenih ekonomijah," pojasnjuje Šimenc.

ZPS poziva k zaščiti potrošnikov

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je ministrstvu za finance in ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo danes poslala dopis, v katerem poziva k zaščiti potrošnikov. "Pozivamo vas k hitri pripravi ukrepov, ki bodo zaščitili potrošnike pred trenutnimi tržnimi pretresi, prav tako pa pred morebitnimi šoki v prihodnosti," so zapisali na spletni strani. "Pri pripravi teh ukrepov je treba upoštevati, da so potrošniki takšne kredite večinoma najemali, ker so jim jih ob pomanjkljivem in zavajujočem informiranju aktivno tržile banke. Slovenski potrošniki, ki so najeli kredit za financiranje strehe nad svojo glavo, ne smejo več ostati talci monetarne politike tretjih držav in drugih tržnih trendov."

Medtem ko se slovensko ministrstvo za finance na poziv še ni odzvalo, je hrvaški minister za finance Boris Lalovac po današnjem srečanju s predstavniki bank izjavil, da so bankirji pripravljeni pomagati pri iskanju rešitve za posojilojemalce v švicarskih frankih. Minister predlog bank pričakuje čim prej. Posojilojemalci iz društva Franak sicer zahtevajo začasno zamrznitev tečaja švicarskega franka.

Komentarjev 17
  • ziliute88edita 14:33 08.oktober 2020.

    NUJNO zagotavljanje posojil denarja v 24 urah zdravo Jaz sem posameznik, ki zagotavlja posojila med posamezniki, ki zahtevajo osebne naložbe s stopnjo 3 %. Znesek se giblje od 5000 € do 5.000.000 €.Sem hitro in pošteno. Tako upam tudi, da ...prikaži več, da ljudje pošteni in vredni zaupanja. Povejte nam v vaše prošnje za posojilo tocen znesek, ki bi želeli in datum. Ce vi potreba penez zakaj drugi vzrok, vas prosimo, da kontaktirajte me za vec informacij. Posamezniki resen in pošten, prosim, kontaktirajte

  • Abdul Azees 09:13 01.april 2017.

    hallo dame & gospodjeVi potrebujete posojilo za kaj namen?Če vi imajo mesečno prihodki in poklic vi so usposobljeni za posojilo.sposoditi posojilo iz znesek iz 3000euro za 5000,000euro.izbrati iz 1 leto za 30 letih kot posojilo trajanje.<br ...prikaži več />azeesabdul480@gmail.com

  • Abdul Azees 09:12 01.april 2017.

    hallo dame & gospodjeVi potrebujete posojilo za kaj namen?Če vi imajo mesečno prihodki in poklic vi so usposobljeni za posojilo.sposoditi posojilo iz znesek iz 3000euro za 5000,000euro.izbrati iz 1 leto za 30 letih kot posojilo trajanje.<br ...prikaži več />azeesabdul480@gmail.com