Slovenija
35 ogledov

Po pojasnila o "sumu šokantnega dogovora med Hrvaško in EU"

Teran, tako rdeče, da bi mu lahko rekli črno. Žurnal24 main
Kmetijski minister Dejan Židan pri evropskem komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu išče odgovore na vprašanja o teranu.

Ob prihodu v Bruselj je kmetijski minister Dejan Židan dejal, da želi pojasnila o informacijah, da je početje komisije posledica tehničnega dogovora, sprejetega med pristopnimi pogajanji Hrvaške z EU. 

Pri tem dogovoru naj bi šlo po Židanovih besedah za to, da naj Hrvaška vprašanja terana med pogajanji ne odpira, ker naj bi se to reševalo pozneje s podrejenim pravnim aktom. 

Če je to res, je to po Židanovih besedah nesprejemljivo, škandalozno, šokantno in izven evropskega pravnega reda. Od komisarja pričakuje razlago, zakaj se išče rešitev za kršenje evropske zakonodaje v sosednji državi. Če se na tem gradi naprej, je to legalizacija nedovoljenih dejanj, kar pa v pravnem sistemu ne sme biti dovoljeno. 

slovenija 13.04.11, Dejan Zidan, Kmetijski minister, intervju, foto: Anze Petkov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Izjema ni možna

Komisarju bo sporočil zelo jasno stališče slovenske vlade: da je zaščita terana trdna in da znotraj evropskega pravnega reda na zakonit način ni mogoče podeliti izjeme. Izpostavil je, da bo želel trdna pojasnila ter po potrebi tudi pregled dejstev in informacij, ki so bile slovenskim predstavnikom povedane na uredniških sestankih. 

Židan je v Bruselj prišel s predlogi, o katerih še ni želel govoriti. Gredo pa v smeri zaščite pravnega reda EU. Pričakuje tudi razpravo o omejitvah komisije in razmerju med posameznimi institucijami na evropskem ministrskem zasedanju ter napoveduje še dosti pogovorov v naslednjih dneh.

"Mi smo samozavestni"

Ne gre le za teran in za odnose med Slovenijo in Hrvaško, gre za to, ali bo EU takšna, kakršno pričakujemo, torej solidarna in delujoča znotraj pravnega okvira, ali pa bo takšna, da se bodo posamezne države v njej počutile neprijetno, je še poudaril.Slovenija je po Židanovih besedah odločena izrabiti vsa politična, diplomatska in pravna sredstva za zaščito svojih legitimnih interesov.

"Mi smo samozavestni. Ne dovolimo si, da se nas obravnava kot drugorazredno članico. Pri zadevi teran imamo vso zakonodajo na svoji strani," je izpostavil. Na vprašanje, zakaj Slovenija zavrača bruseljsko rešitev omejene izjeme za Hrvaško, je minister odgovoril, da je čas iskanja strokovnih rešitev že mimo. "V tem trenutku se ne pogovarjamo več o teranu in razmerju med Slovenijo in Hrvaško. Pogovarjamo se o pravnem redu EU, ki ga mora varovati Evropska komisija," je poudaril.

Vinograd | Avtor: Profimedias Profimedias

Na vprašanje, ali ve, kakšno zakonodajo v povezavi s teranom sprejema Hrvaška, je minister odgovoril, da je želela Hrvaška notificirati pravilnik, za katerega bi morala komisija oceniti, da je izven pravnega reda in ga je nemogoče notificirati, a namesto tega išče pravne možnosti, da bi ga legalizirala. O sklepih sestanka ni želel ugibati. Najmanj, kar pričakuje, je, da komisar pojasni ozadje. Njegova naloga pa je, da še enkrat pove stališče slovenske vlade, je še povzel Židan.

Komisija naj bi postopek za sprejetje delegiranega akta, s katerim naj bi Hrvaški dodelila omejeno izjemo pri uporabi imena teran, sprožila konec tega meseca. V Bruslju neuradno izpostavljajo, da ni nikakršnega dvoma, da je teran slovensko vino, in da bi ponujena rešitev to upoštevala, saj bi morala Hrvaška vino označevati drugače. Poudarjajo tudi, da se komisija ne postavlja na nobeno stran in da to ni vinska vojna.

Komentarjev 7
  • Zmago 17:10 13.januar 2017.

    Pa saj ne vem ali je tako naiven ali pa se dela ............. butlna,....... da bi izgledalo kako se bori in naklada o: "kršenju evropske zakonodaje" https://www.youtube.com/results?search_query=who+runs+EUPodobno se mi zdi tisto o emigrantih:http://www.zurnal24.si/obsodbe-iz-tujine-zaradi-nacrtovanega-zakona-o-tujcih-clanek-283996da ne bi ...prikaži več izgledalo, da ne naredijo ............ NIČ ?????

  • wolf.ata 17:06 13.januar 2017.

    HRČKI SO BARABE,nimam proti normalnim ljudem,vendar kaj delajo to ni res,še ko ga srečaš tu v sloveniji se obnašajo kot da so doma v lepi njihovi hrčkariji,banda,vse pokradejo,res pa je da vlečejo veze na politični sceni in nas prikazujejo in ...prikaži več lažejo tako,da jim v Eu verjamejo,ja težko bo razen,če bodo šli naši politiki v polno ofenzivo,kjer se je treba včasih malo zlagati vsaj 2x,da ti verjamejo

  • ode 16:41 13.januar 2017.

    Državo nam vodijo naivni nesposbnjakovići. Zato pa smo tam, kjer smo.