Slovenija
32 ogledov

Po pomoč k odvetnikom

Marjan Šuštar kaže na vidne poškodbe hiše, ki so nastale ob gradnji predora. Žurnal24 main
Člani družine Šuštar menijo, da so zaradi poškodb na hiši, nastalih med gradnjo predora Leščevje, upravičeni do odškodnine.

Zaradi gradnje predora Leščevje na avtocestnem odseku mimo Trebnjega se je morala družina Šuštar, ki živi v hiši nad predorom, med gradnjo za pol leta preseliti v svojo počitniško hišico, je pojasnil Marjan Šuštar.

Razmere so bile zaradi miniranja in vrtanja namreč nevzdržne. Zdaj je z ženo in sinom že nekaj časa doma, a pravijo, da je hiša v slabem stanju. Motijo jih tudi hrup in tresljaji, ko se skozi predor peljejo težki tovornjaki. "Kako bo šele bobnelo, ko bo skozi potekal promet?!" se sprašuje Šuštar.

 

Tresljaji naj ne bi vplivali

Meritve. Graditelj predora SCT je skladno z razpisnimi pogoji od lanske pomladi zagotovil meritve vplivov na okolje, je pojasnil Koler. Posneli so tudi stanje objektov. Že takrat so ugotovili razpoke na zunanjih zidovih in vstavljene mavčne plombe. Septembra, ko je bilo miniranje končano, pa so si objekte spet ogledali. Po navedbah Kolerja se stanje ni poslabšalo.

Zadeva je na sodišču
Družina Šuštar je zato postavila svoje zahteve. "Prvič je Dars na vrsti, drugič SCT kot izvajalec, tretjič pa je tudi Občina Trebnje odgovorna za to," meni Šuštar. "Zahtevamo, da vsaj sto metrov od zdajšnje hiše zgradijo novo ali nam dajo odškodnino ali kupijo novo hišo kje drugje." Da bi prišli do svoje pravice, so se obrnili na Odvetniško pisarno Sitar, tako da zadeva zdaj poteka prek sodišča. "Nekaj moramo doseči," je prepričan Šuštar.

Le obnova vodnjaka
V družbi za avtoceste trdijo, da je med gradnjo predora nastala škoda le na vodnjaku, ki naj bi ga SCT obnovil, ko bo primerno vreme. "Stranka je z izvajalcem tudi podpisala dogovor o sanaciji vodnjaka, drugih odškodninskih zahtevkov iz naslova graditve predora pa ni imela," je sporočil Marjan Koler iz službe za komuniciranje. "Neutemeljena je tudi zahteva, naj se postavi nova hiša, saj uredba o državnem lokacijskem načrtu za avtocestni odsek Pluska–Ponikve ni določila rušenja objektov na naslovu Belšinja vas 7."

Morajo jim pomagati
Družina Šuštar je bila ob gradnji avtoceste dejansko prizadeta, pa je prepričan Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje. "Tukaj je naloga DDC, Darsa in izvajalcev, da spravijo hišo v prvotno stanje. Ob gradnji se nikomur ne smejo poslabšati bivalne razmere," je izpostavil.

Občina sama ima sicer pooblastila za pomoč le tedaj, kadar gre za socialno ogroženo družino. "Če pa je škoda nastala zaradi gradnje, je dolžnost izvajalca in organizatorja gradnje, da to povrne," je še pojasnil župan. Do zaključka redakcije odgovora z SCT nismo dobili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.