Slovenija
431 ogledov

Po pravico z rubežnikom

sloveniaj 16.12.13. boris grobljar, foto: suzana kos Suzana Kos
Delodajalec mu ne poplača dolga, zato se ga bo lotil z izvršiteljem. Na dražbo že pripravljen čoln.

"Že lani je bilo na delovnem sodišču pravnomočno odločeno, da mi mora moj delodajalec Unic Sub Leana Fonde izplačati 3.780 evrov in prav toliko zamudnih obresti. Ker tega ni storil, je piransko okrajno sodišče oktobra dovolilo izvršbo na njegovem premičnem in nepremičnem premoženju. V sklepu o izvršbi je zapisan tudi moj račun, na katerega bi lahko nakazali denar. Danes so mi sicer ponudili, da mi dolg poplačajo z računa nekega drugega podjetja, a mi je odvetnik svetoval, naj na to ne pristanem, saj bi lahko nato nakazilo preklicali, češ da so se zmotili. Zastopnica podjetja Irena Fonda je zdaj obljubila, da mi bodo ta teden izplačali del dolgovanega zneska," povzema Boris Grobljar, poklicni potapljač.

Rubežniki iz pisarne sodnega izvršitelja Marijana Hojsa so včeraj vseeno zarubili nekajmetrski motorni čoln in šestino družinske hiše v Luciji. Če plačila na delavčev račun ne bo, gre na dražbo januarja najprej šefov čoln, nato hiša v celoti.

Redka praksa

"Takšni primeri, ko se z izvršbo poplača delovnopravni spor, so res zelo redki, ne znašajo niti odstotka našega dela, pa imamo v obdelavi več kot 50 tisoč zadev in smo največji v državi," komentira Denis Paternost iz pisarne Hojs. Lani so rešili več kot 19 tisoč zadev in izterjali več kot 7,9 milijona evrov. "Ocenjujemo, da bomo letos pri izterjavi še uspešnejši. Izterjali bomo okoli devet milijonov evrov, sicer pa na mesec dolžnikom zarubimo okoli 700 tisoč evrov gotovine. Največkrat jo rubimo v blagajnah v lokalih ali po trgovinah, imamo pooblastilo, da jo iščemo v poslovnih prostorih, lahko odpremo tudi omare in blagajne, a običajno ne brskamo, temveč dolžnike pozovemo, naj nam jo izročijo," dodaja sogovornik. Na dražbah zaseženih predmetov sicer prodajo največ avtomobilov; kupci pa so večinoma 
preprodajalci.

Zarubili skoraj 19 milijonov

Komentarjev 10
  • rompi 16:17 17.december 2013.

    o družini fonda kroži, da so dolžni tudi za antibiotike za svoje "bio" ribe...pa da novinarji radi vzamejo kakšno ribo za probat in vino, ki gre zraven k brancinu, od njih....turistični novinarji pa to...

  • maresem 11:28 17.december 2013.

    Ti si en lolek bolek. Pojdi po kepico sladoleda...

  • alfredo 10:56 17.december 2013.

    Družina Fonda in dobro hranjeni - predlagam da jih kolektivno postavimo za Osebnosti Slovenije ali vsaj Primorske. Dober tek in smuko najbrž ;)